assange_displayv2 Julian Assange, osnivač sada već čuvenog sajta Wikileaks, nazvao je Internet "najvećom špijunskom mašinom koju je svet ikada video", i da je ogromna prepreka za slobodu govora.

Julian Assange je studentima na Univerzitetu Kembridž govorio o tome kako su društvene mreže, naroito Vladama, omogućavaju širok spektar mogućnosti za nadzor svojih građana.

Assange je to ilustrovano pričajući o "Facebook Revoltu" koji se dešavao u Kairu pre tri ili četiri godine, nakon kojeg je Facebook korišćen da bi se svi glavni učesnici pohapsili, tukli, ispitivali i zatvorili.

Paradoksalno, za šefa organizacije koja je koristila Internet tehnologiju da razotkrije razna dešavanja i tajne mnogih svetskih vlada i drugih organizacija, Assange tvrdi da Internet pomaže u jačanju represivnih režima.

To nije tehnologija koja favorizuje slobodu govora. To nije tehnologija koja favorizuje ljudska prava. Umesto toga, to je tehnologija koja se može koristiti da se uspostavi totalitarni režim špijuniranja, kakav se samo može zamisliti,

naglasio je Julian Assange.

Pozivajući se na svoje lično iskustva sa Sjedinjenim Američkim Državama, Assange tvrdi da je cenzura koju sprovidi SAD jednako opasna kao svima dobro poznata i dokumentovna cenzura koja je bila u nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Wikileaks se suočava sa napadima koji dolaze od najvećih medija u Sjedinjenih Američkih Državama kao i medija u zapadnom svetu uopšte. Kompanije koje su otkazale svoje usluge Wikileaks-u delovale su po nalogu kreatora globalnog sistema čiji centar se nalazi u Vašingtonu,

ističe Julian Asange, pojašnjavajući studentima dešavanja sa Wikileaks-om.

Assange je takođe istakao ulogu koju je Wikileaks imao u globalnom povećanju transparentnosti, tvrdeći da je on pomogao da pobudi pobuna u arapskim državama. On je studentima rekao da je objavljivanje američkih diplomatskih depeša u vezi Tunisa delom promenilo raspoloženje u zemlji, što je dovelo do zbacivanja bivšeg predsednika zemlje, Zine al-Abidine Ben Ali.

Bitka između onih koji žele da koriste Internet kao sredstvo oslobođenja i onih koji žele da koriste Internet kao sredstvo kontrole, kontrole širokih masa, nije završena, ovo je samo početak,

sa ovim rečima je završio svoje predavanje studentima Kembriža Julian Assange, osnivač Wikileaks-a.