dhsicenipr-1 U slučaju protiv New York-škog vlasnika web stranice, Department of Homeland Security (DHS), tvrdi da je samo linkanje na zaštićeni materijal zločin. DHS, uz Immigration i Customs Enforcement (ICE), zaplijenio je domen Brian McCarthy-a, channelsurfing.net, krajem siječnja.

Stranica je sada zamijenjena sa upozorenjem vlasti:

Ovaj domen je zaplijenjen od strane ICE – istrage domovinske sigurnosti, specijalni agent zadužen, ured u New Yorku. Protuzakonito je reproduciranje zaštićenog materijala, kao što su filmovi, glazba, software ili igre, bez odobrenja. Prijestupnici osuđeni za kazneno krivično djelo iz autorskog prava će se suočiti sa kaznom do pet godina u saveznom zatvoru, restitucijom i oduzimanjem.

Advokatska grupa Demand Progress tvrdi da McCarthy nikada nije reproducirao materijal zaštićen autorskim pravima i da je njegova web stranica jednostavno linkala na druge stranice.

Na temelju mojeg sudjelovanja u istrazi koja je vođena do veljače 2011 godine, znao sam da je Channelsurfing.net “linkovani” web sajt. Na temelju mog treninga i iskustva, znam da “linkovani” web sajt općenito samo skuplja linkove na datoteke koje se nalaze na web stranicama trećih osoba i koje sadrže ilegalne kopije sadržaja zaštićenog autorskim pravima, uključujući sportske događaje i Pay-Per-View događaje,

napisao je agent Daniel Brazier u tužbi.

Specijalni agent je naveo 17 sportskih programa zaštićenih autorskim pravima koje je bio u mogućnosti gledati "klikajuči na linkove" koji su se nalazili na channelsurfing.net. Iako se u kaznenoj prijavi navodi da je McCarthy sudjelovao u "reprodukciji i distribuciji" zaštićenog materijala, ipak to nije potvrđeno.

"Po ovome, svatko tko je poslao link na YouTube video zaštićen autorskim pravima je kriminalac," upozorava advokatska grupa Demand Progress, nazvavši optužbe "zaokretom" u načinu na koji Vladinom odnosu prema Internetu.

Vlasti očigledno žele da Bryan McCarthy koristi kao primjer svim ostalima. Netko tko ne posjeduje materijala zaštićen autorskim pravima, ne emitira materijal zaštićen autorskim pravima i ne duplicira materijal zaštićen autorskim pravima, biva uhapšen i prijeti mu zatvorska kazna od 5 godna, samo zato što njegov sajt pokazuje na neki sajt čiji vlasnik posjeduje, umnožava i reprodukuje materijal potencijalno zaštićen autorskim pravima koji zabranjuje drugim da ga gledaju.