social-network-icons Socijal-medijski marketing je još uvek relativno nov i ono što je fascinantno je novi trend strategija koje kompanije koriste za kreiranje svog prisustva na društvenim medijima. Novi trikovi vrlo brzo zastarjevaju kako potrošači postaju sve mudriji, ili jednostavno postaju dosadni.

Ono što postaje evidentno je da je sticanje Like-a, sledbenika ili check-in postaje igra za sebe, kako kompanije pokušavaju novije načine da dođu do svojih potrošača. Verujem da je ovo u velikoj meri posledica činjenice da ljudi postaju sve komforniji sledeći brendove online. Ono što mnoge kompanije traže sada jeste ono što one mogu da ponude korisnicima a da bi to isprovociralo njihovu akciju Like-vanja.

Za mnoge sajtove, dodavanje dugmeta za socijalno deljenje je jednostavan i efikasan način da brzo povećaju pregled stranica i statistiku deljenja. Nažalost, to takođe može biti način da pretrpate svoje stranice, zbunite korisnike i izazovete masovne greške i mnoga pitanja.

Evo brzog vodiča za dodavanje dugmeta za socijalno deljenje na vaš sajt ili blog.

Koristite Catchall usluge

Jedan od načina da imate dugmad sličnog stila na stranici jeste da koristite Catchall servise kao što su ShareThis ili AddToAny. Ovi servisi će generisati uredan interfejs sa samo nekoliko linija koda za vas koji bi zatim postavili na vaš sajt. Ovi servisi će vam takođe dati pristojnu instrument tablu za analitiku.

Evo nekoliko servisa koje možete da isprobate.

  • Add To Any – je možda i najkorišeniji servis a njegova statistika može biti unesena u Google analitiku.
  • Add This – je popularna platforma za deljenje sa ogromnom listom usluga koje čitaoci i korisnici mogu da dele. Interfejs se može se prilagoditi da prikazuje male ili velike tastere za popularne usluge.
  • Share This – je sličan servis sa UI koji ima mala dugmad, pojedinačna dugmad, velike ikone ili čak i ogromne ikone.

Još je vredno pogledati i WordPress plugin Sociable.

Koristite samo ono što trebate

Drugi pristup koji se koristi daje korisnicima samo tastere koje će koristite u značajnom broju. Sa ovim pristupom oslobađate svoju stranicu prenatrpanosti a svoje korisnike od iritirajućih, a možda i zbunjujućih nepotrebnih dugmića, ostavljajući im jedino odgovarajuće dugmiće za usluge koje utiču najviše na vaš promet.

social-sharing

Većina socijalnih servisa za deljenje imaju svoju dugmad spremnu za vas, koje možete da preuzmete i postavite na blog ili sajt.

Twitter i Facebook dugmad za deljenje su skoro savršeni za sve vrste sadržaja. Koristite LinkedIn dugme za deljenje ako idete ka velikoj profesionalnoj mreži ili stvaranjem sadržaja oko profesionalnih tema. Tu je takođe i RSS dugme kao i e-mail dugme koji su se pokazali kao velika potreba i korisnost. Na kraju, najbolja praksa je da obratite pažnju na to odakle am promet trenutno dolazi i optimizujete se u skladu sa tim. Ako je 80% vašeg prometa (ne računajući pretragu) dolazi sa Google Reader-a i Facebook-a, onda vam je samo potrebno dugme za Facebook i RSS.

Jedna napomena, šta god izabrali nemojte samo pretrpati vaše stranice, to niko ne voli i čak šta više, vrlo je iritirajuće.

Gde postaviti dugmad za deljenje?

Postoji teorija kada je u pitanju konverzija, da što je veće dugme, više akcije će biti. Iako ovo važi za dugmad koja pozivaju na akciju i koja zapravo kreiraju konverziju i prodaju, ovo pravilo se ne odnosi baš na socijal-medijsku dugmad.

Postavite dugmad diskretno ali mudro, da ne skreću previše pažnje na sebe, ali da ih je i vrlo jednostavno pronaći.

Trebalo bi da uključite dugmad za deljenje na svim relevantnim web stranicama, to jest, ona treba da bude vidljiva čim korisnik učita stranicu, bez dodatnih klikanja ili skrolanja. U nekim slučajevima, naročito ako ste skloni da pišete duge blog postove, možete da uključite dugmad za deljenje na kraju posta.