weather_high-res Yahoo je pokrenuo novi proizvod, "Search Direct", kao odgovor na Google Instant.Sada čim počnete tipkati upit na Yahoo Search, stranica će početi prikazivati rezultate sa svakim novim unesenim slovom. Značajka je dostupna na search.yahoo.com.

Google nešto vrlo slično ovomu ima još od rujna putem značajke Instant, no, Yahoo navodi da će "Search Direct" pomoći korisnicima da pronađu "odgovore, a ne linkove".

Google Instant pokazuje vrlo bogate rezultate kada je to moguće, međutim u uporednim testovima Yahoo "Search Direct" je brži, dijelom zato što ne osvježava cijelu stranicu.

Upitan o tome da napravi usporedbu s Google Instant, Shashi Seth, viši podpredsjednik u Yahoo Search Product navodi:

Ono su vrlo različiti proizvodi. Mi smo usmjereni na to da korisnicima pružimo odgovore doj je Google Instant usmjeren na pružanje linkova. Vjerujemo da je sljedeća generacija pretraživanja u potrazi za odgovorima, a ne linkovima.

Upitan o tome kako Yahoo pruža svoje rezultate tako brzo, Shashi je odgovorio da su generirani od strane potpuno drugačije infrastrukture nego što je njihova normalna infrastruktura servera za pretraživanja. Infrastruktura je "znatno manja", Yahoo koristi oko 15 kategorija podataka, ali kaže da bi na kraju to mogli proširiti kako bi uključile "stotine kategorija".

Yahoo će nov značajku monetarizirati tako što će omogućiti oglašivačima da ugrade slike ili videa u desnom panelu mada se stječe osjećaj kako Yahoo još uvijek eksperimentira sa tim.

Blake Irving, podpredsjednik Yahoo-a, navodi da je kompanija još uvijek svjesna važnosti pretraživanja. Kompanija Microsoft je zadužena za naše plaćeno pretraživanje i algoritamsku pozadinu, što po njemu, oslobađa Yahoo-ove inženjere da mogu da rade na nekim drugim poboljšanjima.

Evo još nekoliko drugih napomena:

  • Yahoo ne želi uključiti Facebook rezultate u pretraživanje
  • Yahoo eksperimentira sa uvođenjem više mogućnosti pretraživanja, prikazujući rezultate na temelju onoga što su vaši prijatelji tražili ili djelili
  • Algoritam u pozadini "Search Direct" uzima podataka iz Associated Content, licencirang sadržaja i originalnog sadržaja sa Yahoo-a (nezavisni izdavaći će također kasnije moći dodavati svoje podatke)
  • Yahoo planira "Search Direct" iskustvo proširiti svugdje, iako je to malo nejasno u ovom trenutku. Shashi navodi da se Yahoo da će korisnici moći integrirati "Search Direct" u svoje preglednike i svugdje ostalo na Web-u