logo-only_270x270 Firefox 4 koji je od jučer dostupan za preuzimanje, iako lansiranje dolazi tik nakon Microsoft Internet Explorer-a 9, ipak je iznedanio sve sa dvostruko večim preuzimanjem od IE9 u prvih 24 sata.

Kompanije Microsoft se pohvalila da IE9 preuzet 2,35 milijuna puta u prvih 24 sata od objavljivanja prošlog tjedna, što je doista velik broj. No, manje od 24 sata nakon lansiranja, korisnici su Firefox 4 preuzli više od 5 milijuna puta, naveli su iz kompanije Mozilla. Možete posjetiti Mozilla Glow sajt kako bi vidjeli statistiku pruzimanja u realnom vremenu.

Izuzetna brojka ali ipak puno manje od 8 milijuna, koliko je brojao Firefox-a 3 u svom 24-satnom debiju.

Novi Firefox 4 preglednicik donosi nove web standarde, nove performanse, i novi auto-update koji će vjerojato dovesti do toga da preglednik uvjek bude ažuriran. To bi moglo pojednostaviti život web programerima koji vode konstantnu borbu sa teškoćama podrške starim preglednicima.

Firefox 4 donosi potpuno nove mogućnosti, nova opcije sigurnosti i privatnosti, brže učitavanje i JavaScript, podršku za razne nove standarde, uključujući WebM video i WebGL 3D grafiku i 3D ubrzanje koji se odnosi i na Windows XP. Što je velika prednost s obzirom da je Microsoft izjavio da njegov novi preglednik Internet Explorer 9 nije namjenjen korisnicima operacijskog sustava XP.

Mozilla očekuje da će dolazak Firefox 4 preglednika povećati broj njegovih korisnika kojih sada ima oko 400 milijuna.