business-intelligence Globalna potrošnja na BI (Business Intelligence, Poslovna Inteligencija), analitiku i aplikacije za upravljanje performansama, porasla je za 13,4 odsto, na 10,5 milijardi dolara u 2010 godini, prema podacima koje je objavila poznata analitička kompanija Gartner. Rezultati odražavaju nastavak rasta BI tržišta uprkos svetskoj ekonomskoj krizi jer korisnici sve više traže softver koji može da im donese efikasnije poslovanje i konkurentsku prednost.

Izraz “Business Intelligence” označava kategoriju sredstava analize podataka, izveštavanja, postavljanja upita, koja korisniku u procesu poslovanja mogu pomoći da iz ogromne količine podataka sintetizuju vredne informacije na kojima će zasnivati razborite poslovne odluke.

Poslovna inteligencija uključuje:

  • Data warehouse i/ili data mart
  • Online analytical processing (OLAP)
  • Data mining aplikacije

Važno je takođe napomenuti da su ovo veštine budućnosti koje će zaposleni u IT sektoru morati da znaju, i da će svako onaj ko ovlada njima imati posao u budućnosti.

Iako je kupovina kompanijskog softvera pala za 2,5 odsto u 2009 godini, u jeku globalne recesije, prodaja BI je ipak nešto malo porasla, navodi Gartner.

Na polju poslovne inteligencije dominira nekoliko velikih igrača. SAP, IBM, Oracle i Microsoft kontrolišu 59 odsto tržišta BI i softverom za upravljanje performansi, dok je SAS Institute na prvom mestu kada je u pitanju analitika, navodi u svom izveštaju Gartner.

Gartner predviđa dalji rast BI prihoda u godinama koje su pred nama, jer sve više prodavaca nastavlja sa strategijom da softver daju sve više u ruke korisnika.

Ove nedelje, Microstrategy koju slede joše neke kompanije najavljuje proizvod koji omogućava BI "samo-servis" , gde poslovni korisnici mogu da istražuju i analiziraju podatke sami, bez mnogo pomoći IT službenika.

BI proizvođači poput SAS-a takođe prave ubrzane korake ka pružanju podrške za mobilne uređaje kao što su Apple iPad i Android Tableti.

Forrester Research je nedavno predvideo da će uspon Tableta značajno povećati zastupljenost mobilne poslovne inteligencije jer je njihov veliki ekran pogodan za tipove vizualizacije i navigacijskih stilova koji čine BI softver najkorisnijim.