88388435 Nakon prošlonedeljne otmice, nakon četiri dana, oslobođen je nepovređen sin Eugen Kaspersky-og, suosnivača i izvršnog direktora antivirus kompanije Kaspersky Lab.

U operaciji spasavanja u petak od strane ruske Federalne Službe Bezbednosti (FSB), 20-godišnji Ivan Kaspersky je olobođen nakon prijave da je viđen u jednoj kući izvan Moskve sa pet ljudi, koji su sada optuženi za otmicu.

Ruska štampa je vođu otmičarske grupe identifikovala kao 61-godišnjeg Nikolaja Savelieva, koji je otmicu izveo uz pomoć svoje supruge, sina i sinova dva prijatelja.

Otmičari su tražili otkupninu od 3 miliona evra, a “pali” su kada je FSB uspela da im locira i prati mobilni telefon preko kojeg su dogovarali način plaćanje otkupnine.

Ruski mediji navode da otkup nije plaćen uprkos ranijim i očigledno namernim dezinformacijama iz policiji da je novac predat otmičarima.

Ivan Kaspersky je otet na putu za posao u kompaniju koju vodi njegova majka koja je ranije bila na čelu kompanije Kaspersky Lab, Natalya Kaspersky.

Eugen Kaspersky je veoma bogat čovek koji stoji na čelu imperije koja je učinila da njegova kompanija bude jedna od najvećih u Evropi, na tržištu bezbednosnog softvera.