ti_stk_2c_pos_rgb Texas Instruments je objavio da je dogovorio kupovinu kompanije National Semiconductor za 6,5 milijardi dolara u gotovini. Texas Instruments koji izrađuje nešto slabije čipove, navodi će kombinirati svojih 30.000 analognih proizvoda i naprednih proizvodnih mogućnosti sa ponudom National Semiconductor, koji izrađuje analogne integrirane sklopove.

National Semiconductor će donijeti 12.000 analognih proizvoda u zajednički portfelje proizvoda. Na kraju, ovim dogovorom National Semiconductor će postati dio analognog segmenta kompanije Texas Instruments. Prodaja analognih poluvodiča će predstavljati gotovo 50% prihoda Texas Instruments, navodi se u zajedničkom priopćenju tvrtki.

Analogni poluvodiči pretvaraju analogne podatke u digitalni signal, primenjuju se u smartphone-ima, računalima i mnogim drugim uređajima.

Ovaj dogovor o kupnji je podložan uobičajenim uvjetima prilikom zatvaranja i očekuje se da će se u potpunosti realizirati za šest do devet mjeseci.

Ova akvizicija jača prisustvo na online tržištu kompanije Texas Instruments, na kojem je ona već lider. Stjecanje također pruža nove mogućnosti za rast i širenje prisutnosti na online tržištu i proizvodima od strane National Semiconductor, koji su godinama pokušavali da naprave veći pomak na tržištu.

Tržište analognih poluvodiča je oduvijek bila ekskluzivni klub za nekoliko tvrtki, uključujući Linear Technology i NXP Semiconductor.