21352v7-max-250x250 Mnogi mediji su prenijeli vijest  da društvena mreža Twitter pregovara o kupovini popularnog servisa TweetDeck za navodnih 50 milijuna dolara.

U veljači se mnogo govorilo o tome da je TweetDeck preuzet od strana UberMedia, vlasništvo Bill Gross-a, za 30 milijuna dolara. Međutim, iako je potvrđeno da se pregovaralo, do posla nikada nije došlo.

UberMedia je osnovana proje nekoliko mjeseci kao Idealab tvrtka, vlasnik UberSocial, Twidroyd, Echofon i UberCurrent, što je kombinacija koja čini više od 11% svih poslatih tweets-a. Osnovao ju je Bill Gross, poduzetnik i kreator Idealab-a koji stoji iza velikog broja tvrtki, uključujući Picasa, Compete, Citysearch, eToys.com, Answers.com i Netzero.

Nakon toga su se po medijima pojavile priče u lošim odnosima između Twitter-a i UberMedia i da se društvenoj mreži nije dopao ovaj pokušaj preuzimanja. Do vidljivog sukoba Twitter-a i UberMedia dolazi u veljači, kada je Twitter zabranio UberSocial i Twidroyd zbog zloupotrebe API-ja. To se desilo samo nekoliko tjedana nakon glasina o stjecanju TweetDeck-a.

Zatim, prošlog tjedna, pojavila se informacija koja se pokazala kao tačna, UberMedia radi na izgradnji Twitter konkurenta, koji bi trebao ukloniti barijeru od 140 znakova za poruke.

To nas dovodi do sadašnjih navoda o Twitter-ovoj ponudi od 50 milijuna dolara za TweetDeck. Mnogi dobri poznavaoci dešavanja u Twitter-u smatraju ovu akviziciju više kao obrambeni potez microblogging platforme kako bi TweetDeck ne bi doša u ruke UberMedia. „Twitter jednostavno ne želi da jedna tvrtka kontrolira više od 20% tweets-a, a stjecanje od strane UberMedia bi im dalo preveliki utjecaj na Twitter platformu“. To je razlog zašto je Twitter voljan dati 20 milijuna dolara više nego što je UberMedia ponudila TweetDeck-u u veljači.

Inače, TweetDeck je omogućio Twitter-u da dođe do zarade uz pomoć oglašavanje “promoted tweets” u kojem su tvrtke dijelile zaradu.

Ako se potvrde navodi o Twitter-ovoj kupovini TweetDeck-a, to znači da će Twitter automatski dobizi klijenta na preglednicima Chrome i Firefox, pošto je TweetDeck razvio aplikacije za ove platforme.

Za sada, niti jedna tvrtka nije potvrdila ove glasine o stjecanju.