wikileaksV2 U nedjelju 24. travnja 2011 godine, Wikileaks je počeo objavljivati ​​779 tajnih dokumenata koji se odnose na zloglasni zatvor Guantanamo. Detalji za svakog pritvorenika će biti objavljivani svakodnevno tijekom idućih mjesec dana. Novi tajnih podaci koje objavljuje Wikileaks, bacaju novo svjetlo na dokaze, kojih u nekim slučajevima i nema, protiv ljudi koje je Američka Vlada držala i drži u zatvoru Guantanamo na Kubi.

Guantanamo dokumenti, koji su označeni kao "tajni", uključuju dosjea zatvorenika i procjenu koju imaju po bezbjednost a koju su napravili vojni procjenitelji. Ovi dosijei su pisani između 2002 i 2008 godine.

Wikileaks navodi da ove datoteke uključuju detalje o prvih 201 zatvoreniku koji su držani i pušteni iz Gvantanamo tijekom ranih godina i koji "nikada ranije nisu objavljeni".

Ovo je četvrta najveća objava povjerljive dokumenata Američke Vlade datoteke od pokretanja sajta Wikileaks, početkom 2007 godine. Objava depeša State Departmenta početkom studenog 2010, koje su navodno u posjed Wikileaks-a došle zahvaljujući vojniku Bradley Manning, bile su uzrok neviđenog pritiska i neprilika koje je doživio sajt ali i njegov osnivač Julian Assange.

Puštanje Guantanamo dokumenta moglo bi da poveća pritisak na američko pravosuđe da podnese prijavu protiv vlasnika i urednika Wikileaks-a Julian Assange-a, koji se nalazi u Velikoj Britaniji gdje čeka izručenje za navodno seksualno zlostavljanje u Švedskoj.

Ovi dokupenti pokazuju da su obavještajne agencije iz Kine, Rusije i drugih represivnih režima bile pozvane da ispituju ​​zatvorenike. Čak je i novinar medijske kuće Al-Jazeera držan u skladu "pružanja informacije o … mreži al-Jazeera njenom programu obuke novinara, telekomunikacijskoj opremi i operacijama vezanim za izvještavanje." Starosna dob zatočenika je između 14 i 89 godina.

Obamina administracija je planirala da zatvori zatvor Guantanamo ali je na kraju odustala od toga nakon što su Kongres i sigurnosne agencije iznijele svoju zabrinutost oko mogućeg premještanja zatvorenika na američko tlo.

Nema sumnje da će ova nova objava tajnih okumenata ponovo otvoriti priču oko sigurnosti Inetrneta, slobodnog novinarstva, izdajnika, urote ….