music-piracy Amerikanac koji je sudjelovao u tzv warez grupi za djeljenje glazbe, suočava se sa kaznom od pet godina zatvora i 250.000 dolara odštete nakon što se izjasnio krivim za kršenje autorskih prava.

Richard Franco Montejano, 29 godina star stanovnik Kalifornije, izjasnio se krivim u ponedjeljak, za urotu u kršenjnju autorskih prava, navelo je Ministarstva Pravde SAD-a.

Od 2002 do rujna 2007 godine, Montejano je bio član i vođa Internet glazbene skupine poznate kao Old School Classics ili OSC. OSC je warez grupa koja se specijalizirala za neovlaštenu reprodukciju i distribuciju autorske glazbe s Interneta.

Warez skupine su piratske organizacije koje nastoje učiniti dostupnim glazbu i prije nego što ona postane komercijalno dostupna. Warez skupine dijele glazbu sa sličnim skupinama i široj publici kroz peer-to-peer mrežu, navodi se u optužnici.

Članovi OSC skupine su upload-ovali albuma Kanye West "Graduation" na Montejano-v server u kolovozu 2007 godine, više od jednog tjedna prije nego što je album komercijalno bio pušten. Montejano je iskoristio svoj server za upload piratske glazbe na server ostalih warez skupina.

Izricanje kazne 29-godišnjem Richard Franco Montejano, zakazano je za 25. srpanj.

Slučaj je dio višegodišnjeg savezne istrage organiziranih piratskih skupina odgovornih za ilegalnu distribuciju značajne količine autorskih filmova, softvera, igara i glazbe putem Interneta.