mac-defender-alert-intego-thumb-640xauto-21519 Mac korisnici su upozoreni na prvi značajniji lažni antivirusni program. Prijetnja je nazvana OSX/MacDefender. Ovo nije prijetnja koja želi samo da uhvatiti nekoliko novih žrtava, već posebno napisan program Mac aplikacija koja je u ovom slučaju lažna, navode Mac sigurnosni stručnjaci.

Prijevara je identična formi velikog broja prevare s kojima se suočavaju korisnici sustava Windows, iz dana u dan. Malware link se nalazi u “zatrovanoj” pretrazi, trenutno se za širenje koristi ubistvo Osama bin Ladena, kada se klikne na link pokreće se Java skripta za skeniranje koja tvrdi daje pronašla malware na korisnikovom sustavu.

Ako žrtva povjeruje u ovo, zlonamjerni program počinje instalirati uvjerljivi ali u stvari bezvezni program pod nazivom MAC Defender, koji također traži admin lozinku. Aplikacija će se nakon intaliranja pokretati sama svaki put kada se Mac je uključi i veoma ju je teško isključiti pošto je Dock funkcija onemogućena.

Ovaj program je vrlo dobro osmišljen, i izgleda profesionalno. Postoji niz različitih ekrana, gramatika i pravopis su ispravni, tipke su atraktivne, a cjelokupni izgled i dojam programa odaju profesionalni izgled. Aplikacija će povremeno prikazivati ​​upozorenja korisniku u kom će ga obavještavati da je pronađen virus,

napominju Mac stručnjaci.

Apple korisnici su u iskušenju da plate za neki antivirusni softver, kako bi bili zaštićeni od ovakvih prijetnji, ali treba podsjetiti da postoje besplatni antivirus programi za Mac koji su dostupni od strane nekoliko tvrtki, uključujući Sophos i PC Tools.