Tek nedavno sam čuo za virtuelnu valutu pod nazivom “bitcoin“ za koju se online govori da ju je nemoguće pratiti i hakovati. Istražujući malo online vidio sam neke navode koji kažu da se ova virtuelna valuta koristi za kupovinu droge i u online pokeru.

Bitcoin je P2P valuta koja pretendira da ruši Vlade, destabilizuje ekonomiju i stvori globaln nekontrolisani prostor za kupovinu i prodaju nelegalne robe. Kako stvari stoje, bitcoin je nezaustavljiv, najopasniji open-source projekat ikada napravljen, koji bi mogao promeniti svet, osim ako se ne uključe Vlade i zabrane ih uz veoma oštru kaznu.

Šta je Bitcoin?

Bitcoin je virtuelni novac u obliku datoteke koja je uskladištena na vašem uređaju i koji se korisnicima mogu poslati na tri načina:

  1. Direktno sa peer-to-peer softverom preuzetim sa bitcoin.org
  2. Putem usluga deponovanja kao što je ClearCoin
  3. Putem bitcoin razmjene valuta

Svaki vlasnik transferuje “coin” (novac) digitalno potpisanim hash-om prethodne transakcije i javnim ključem onoga kome transferuje, i to dodaje na kraj “coin-a”. Primaoc može da verifikuje potpise kako bi proverio lanac vlasništva.

Prednosti jedne ovakve valute su:

  • Vaš “coin” ne može biti zamrznut (kao što je slučaj kod PayPal naloga)
  • Vaš “coin” ne može da se prati
  • Vaš “coin” ne može biti oporezovan
  • Transakcioni troškovi su izuzetno mali

Satoshi Nakamoto je prva osoba koja je pisala o bitcoins-u u radu pod nazivom Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Prema nekim navodima, on je istupio a osoba sa imenom Gavin Andresen je postala tehnički vođa projekta.

Bitcoins je kreiran pomoću veoma kompleksnog algoritma. Bitcoin softver na vašem računaru može da napravi bitcoins, ali s obzirom da to zahteva dug vremenski period i utrošak el.energije, troškovi će biti veći od njegove stvarne vrednosti (primera radi, vašem laptopu će trebati pet godina da napravi jedan, a trenutna vrednost mu je 6,70 dolara po bitcoin-u).

Kako se kupuje i prodaje Bitcoin?

Trenutno, PayPal i kreditni procesori prodaju bitcoins-a smatraju nelegalnim. Zašto? Jednostavno, PayPal-ov Terms of Service zabranjuje “menjačnice”. Imajući to u vidu, ne možete koristiti svoj PayPal nalog za njihovu kupovini.

S druge strane, neki članovi Hacker News zajednice su već objavili da će koristiti bitcoins kao sredstvo plaćanja.

Predviđanje Bitcoins budućnosti

U narednoj godini bi lako moglo da se desi da se bitcoins počnu kupovati i prodavati za gotovinu ili čipove u kazinima Las Vegasa.

Isto tako, s obzirom da se bitcoin transakcije ne mogu pratiti, možete zamisliti i ovakvu situaciju: nekoj osobi date 500 – 600 dolara, on potom sa svog laptopa prebaci 100 bitcoinsa na telefon neke osobe, koja se potom pojavi i donese vam nešto (šta veće želite).

Prošlog meseca su se mogle čuti glasine o postojanju online tržište droge pod nazivom SilkRoadMarket, na kome se navodno trgovalo raznim vrstama droga: marihuana, LSD, ekstazi i ostalo. Pošto se bitcoin transakcije ne mogu pratiti, svako ko je želio da kupi drogu i plati je sa bitcoins, neće imati nikakve posledice u smislu da će biti okriven.

Ovo je samo primer koliko je bitcoin moćan i kako se može koristiti u budućnosti.

Online predviđanja su da bi ga zbog svoje osobenosti Vlade mogle početi zabranjivati i to najkasnije sledeće godine. Trenutno postoji 6 miliona “coins-a” vrednosti 6,70 dolara za svaki “coin”, što je ukupna vrednost ekonomije od oko 40 milona dolara.

Ono što se nameće kao zaključak jeste da bi bitcoins mogli da dožive veliku ekspanziju u budućnosti ukoliko se Vlade ne ukljuće i zabrane ih.