Facebook-Places-vs-Google-Places Facebook je uhvaćen da je angažovao poznatu PR firmu da vodi kampanju protiv Google-a u medijima. I Facebook i PR firma, Burson-Marsteller, priznali su juče da su pokušali da privole novinare i blogere da pišu negativne članke o Google-ovoj praksi u vezi sa privatnošću.

Internet je brujao sa vestima da je Facebook preuzeo ono što su mnogi analitičari i komentatori u industriji nazivaju prikrivenom kampanjom protiv jednog od svojih konkurenata.

Kada kompanija postane dovoljno velika, sa veoma brzim rastom, tada počinje borba sa konkurencijom u kojoj kao što se može videti im i ovakvih, prilično bizarnih marketinških smicalica. Ovo svakako ne služi na čast Facebook-u, kompletnoj industriji ali ni firmi Burson-Marsteller,

izjavio je Hadley Reynolds, analitičar IDC-a.

Ceo problem je izašao na videlo kada su ljudi iz PR-a firme Burston-Marsteller kontaktirali blogera Christopher Soghoian, predlažući mu da napiše članak o Google privatnosti i posebno o Google Social Circles. Social Circles je funkcija u Google Dashboard koja spaja javno dostupan sadržaj korisnika sa sajtovima za druženje, kao što su Facebook i Twitter, i dodaje ga u korisnikove rezultate pretrage. Christopher Soghoian je kao odgovor, objavio niz e-mailova sa Burston-Marsteller-om o tom pitanju. Burston-Marsteller je potom istu priču pokušao da progura USA Today o tome da treba da objave priču protiv Google-a.

Nakon e-mailova koje je Christopher Soghoian objavio online i ovoga pokušaja vrbovanja medijske kuće USA Today, pojavile su se online glasina u kojima se većinom prstom upiralo na Microsoft i Apple kao potencijalne nalogodavce. Međutim, The Daily Beast je pratio trag unazad i na kraju došao do Facebook-a, čiji su rukovodioci priznali da su angažovali PR firmu koja treba da iznese određene informacije o Google-u.

Kompanija Google nije željela da komentariše ovu situaciju.

Burston-Marsteller je u svoje ime prihvatio odgovornost za situaciju. Portparol Burston-Marsteller je izjavio da nisu poštovali svoj standardni operativni postupak i politiku firme kada su prihvatili zahtev klijenta koji je izričito zahtevao da se njegovo ime nigde ne spominje. On je naglasio da u razgovoru sa medijima, firma treba da se pridržava strogih standarda o transparentnosti klijenta, a ovaj incident potvrđuje apsolutnu važnost tog principa.