foxconnLogo Kineski radnici u tvornicama koje proizvode i sastavljaju Apple iPhone i iPad, navodno se prisiljavaju da potpišu obećanje da neće počiniti samoubojstvo, navodi Britanski Daily Mail.

U posljednjig 18 mjeseci, najmanje 14 radnika u Foxconn-ovim tvornicama u Kini je oduzelo sebi ​​život. Uvjeti rada u tvornicama su označeni kao glavni uzrok za to. Inače, kompanija Foxconn zapošljava više od milijun ljudi u svojim fabrikama a prema najnovijim izvješćima, od novog osoblje koje ulazi u Foxconn tvornice u Kini sada se traži da potpišu izjavu "da neće izvršiti samoubojstvo”.

Ako radnik počiniti samoubojstvo, ova izjava osigurava da obitelj radnika dobije samo minimalnu zakonsku odštetu.

Istraživanje koje je sprovedeno među 500.000 radnika proveo je Centar za istraživanje multinacionalnih kompanija, utvrdilo je da zaposleni rade daleko više od zakonskog ograničenja, da rade i 13 dana zaredom, zabranjeno je razgovaranje i prekidanje rada tijekom 12-satne smjene.

Foxconn je priznao da krši zakon sa prekovremenim radom, a u svoju odbranu navodi da su dodatne smjene na dobrovoljnoj bazi. Kompanija priznaje da je bila suočena sa brojnim izazovima posljednjih mjeseci, ali ističe kako zabrana razgovaranja je u službi zaustavljanja rastresenosti, koja pomaže da se osigura točnost i sigurnost.

Foxconn je nedavno objavio da će otvoriti nove pogone u Brazilu, a ne skidanje fokusa sa uvjeta rada u njenim tvornicama u Kini, radi veliku štetu kompaniji.