Facebook-Credits-Image-Mashable Većina ne voli reklame ili oglase koji se pojavljuju dok surfuju, komuniciraju ili igraju omiljenu igricu na Facebooku. Međutim, najpopularnija društvena mreža Facebook je odlučila da to promeni. Facebook je predstavio program koji, u stvari, nudi korisnicima finansijski podsticaj da gledaju oglase na sajtu.

Facebook će sada nagraditi korisnike koji gledaju određene oglase na sajtu sa Facebook Credits, sa kojima može da se kupi robe na Facebook Deals, koji je kompanijin konkurent Groupon-u, kupiju virtelna dobra u igricama i ostalo.

Naime, za svaku odgledanu reklamu koju im Facebook ponudi, korisnici će dobiti 10 centi. Reklame će se pojavljivati najčešće u igricama, kao što su CrowdStar, Digital Chocolat i Zynga igricama. Na ovom projektu Facebook sarađuje sa kompanijama TrialPay, Sharethrough, SocialVibe, Epic Media i SupersonicAds, čije će se reklame pojavljivati.

Oglašivači obećavaju da se neće raditi o klasičnim reklamama, već više o "brendiranoj zabavi", koju korisnici mogu i da podele sa svojim prijateljima, čemu se oglašivači i njihovi klijenti verovatno nadaju.

Facebook se odlučio na ovaj korak kao rešenje problema oji kompanija ima sa dosta lošom statistikom koja se odnos na učinak oglasa koje prikazuje. Takođe, potez dolazi nakon što je društvena mreža proširila svoj Credits program prošle nedelje, omogučavajući korisnicima da koriste Credits za kupovinu ne samo virtuelnih dobara kao do sada već i proizvoda koji se oglašavaju u Deals.