GoogleWifi Svima je poznado da je u poslednje vreme bilo promena Google-ovog algoritma pretrage. Mnoge promene utiču na SEO, konkretno, Google je sada ima opciju da blokirate rezultate sa određenih sajtova.

Iako ova opcija radi samo kada je korisnik prijavljen na Google nalog, ovo ipak donosi nove potencijalne implikacije koje vlasnik web sajta mora da razmotri.

Evo nekoliko scenarija koji mogu da prouzrokuju da korisnik blokira rezultate sajta.

  • Sajt pruža loš sadržaj
  • Sajt je rangiran za upit pretrage koji je daleko od teme sajta
  • Web stranica ima naslov ili opis koji vodi korisnika u pogrešnom pravcu
  • Korisnik poseti stranicu sajta i potom odmah bježi nazad na stranicu sa rezultatima pretrage

Sve ove tačke imaju sličnu temu. U suštini, korisnici mogu da blokiraju sajt ako ne dostavi informacije koje se traže ili ako oni vide da web sajt nema nikakve veze sa temom za koju je rangiran.

Kada ste blokirali domen, nećete ga videti u svojim budućim rezultatima pretrage. Sledeći put kada pretražujete videćete poruku koja vas obavještava da imate rezultate koji su blokirani.

Kako izbeći da vas Google korisnici blokiraju

Uverite se da ste ekspert u niši u kojoj delujete, i to ne znači da da vi sami sebe smatrate autoritetetom več i da postoji mogučnost da vas i drugi smatraju autoritetom. Sadrzaj na vašem sajtu bi morao da bude takav da korisnici koji dođu mogu da pronađu sadržaj relevantan sa upitom pretrage. Što kvaliteniji sadržaj, lakše ćete zadržati posetioce.

Radite na kvalitetu a ne na kvantitetu

Ako već pišete na neku temu, izdvojite malo više vremena na dodatno istraživanje kako bi članak bio zaista koristan i interesantan za čitaoce. Ako bišete sa ciljem da budete rangirani za što više ključnih reči, teško da ćete uspeti da postignete kvalitet sadržaja. Sa kvalitetnim sadržajem ćete ne samo izbeći situaciju da vas korisnici blokiraju već ćete pomoći u dugoročnom uspehu vašeg sajta.

Prvi utisak je bitan

Prvi utisak pri dolasku na sajt je izuzetno bitan u smislu šta korisnik može da očekuje. Naslov na stranici, dizajn i ostalo su postali jako bitni za optimizaciju za Internet pretraživače (SEO), pogotovo od kada je Google na tranice rezultata pretrage uveo opciju Preview, koja može jako mnogo da kaže korisniku o stranici koju se sprema da poseti. Ako stavljate naslova i meta opisi kako bi postigli što bolje rangiranje, ne obračajući pažnju na njihovu tačnost, to bi moglo dovesti do frustracije korisnika nakon što pogled eli članak. Korisnik mora da dobije ono što očekuje ili ćete se suočiti da budete blokirani.

Sve u svemu, to je jednostavno nešto što morate da razmotre u procesu optimizacije. Ono što je posebno interesantno za ovaj potez Google-a jeste da to sada dovodi do situacije da se mora paziti na ključne reči za koje se sajt optimizuje. Važno je da se fokusira na ključne reči koji su u skladu sa temom i ciljevima web sajta.

Da li je ovo davanje mogučnosti korisnicima da blokiraju određeni sajt dobro ili loše, o tome se može raspravljati, ali da to donosi promene u rezultatima pretrage to je već vidljivo.