Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Kina priznala postojanje Plave Armije sastavljene od 30 kompjuterskih eksperata

2 0 komentara

china-cyberwar Kina je po prvi put priznala da uložila ogromna finansijska sredstva u formiranje jedinice od 30-ak komandosa, sajber ratnika. Ova jedinica je navodno obučena da zaštiti Narodnooslobodilačku vojsku od vanjskih napada na njenu mrežu.

Jedinica poznate kao "Plava Armija", nominalno je defanzivna, međutim poznati su strahovi Vlada širom sveta koji sumnjaju da bi njihovi sistemi i tajne mogle da budu cilj koordinirsanih Kineskih sajber napada. Ono što je poznato i što još više podgrejava ove strahove jeste činjenica da je ova jedinica oformljena od najvećih IT talenata koje Kina ima.

Potvrda postojanja Plave Armije došla je tokom brifinga Kineskog Ministarstva Odbrane čiji je portparol, Geng Yansheng, rekao je potrošeno desetine miliona kako bi se obučila i oformila ova jedinica koja ima za cilj da poboljša bezbednost Kineskih vojnih snaga. Iz obraćanja se moglo shvatiti da Plava Armija formalno postoji već dve godine, ali takođe da u okviru Narodnooslobodilačke vojske postoji više od decenije.

Xu Guangyu, pripadnik udruženja za kontrolu naoružanja i razoružanje Kine, opisao je postojanje Plave Armije kao veliki iskorak NOA, i kao potvrdu da Kina ne može da dozvoli "prazan prostor" po pitanju državne i vojne bezbednosti.

Internet nema granice, tako da ne možemo reći koja država ili organizacija će biti naš neprijatelj ili ko će nas napasti. Plava Armija kao glavni cilj ima samoodbranu a moram reći da njena sposobnost ni malo ne zaostaje za ostalim službama koje imaju ostale zemlje. Mi nećemo pokrenuti napad na bilo koga,

izjavio je Xu Guangyu.

U nedavnom testu svojih mogućnosti, Plava Armija je učestvovala u simulaciji sajber bitke protiv napadača koji je četiri puta veći od nje. Njen zadatak je bio da brani Kinesku vojnu mrežu od napada u obliku virusa, neželjene pošte kao i da spreči misiju koja ima za cilj upad u vojnu mrežu i krađa tajnih podatak o raspoređivanju trupa. Plava Armija je, naravno, trijumfovala.

Upitan da li je kojim slučajem jedinica bila korištena za sajber napade na neku od stranih zemlja, gospodin Geng je rekao da je Internet bezbednost postala međunarodni problem sa uticajem na vojno polje. On dodaje da je i Kina takođe bila žrtva svoje nemogućnosti da se zaštiti od sajber napada u prošlosti.

Čak i bez ovog priznanja o postojanju Plave Armije, već neko vreme cela Internet Security industrija govori da veruje da su kineski hakeri odgovorni za najveći broj sajber napada širom sveta. Takođe, mnoge kompanije koje se bave bezbednosti na Internetu navode da su ovi napadi rezultat dobro obučene i koordinisane grupe ljudi.

Izveštaj o sajber špijunaži koji je prošle godine predstavio Symantec, navodi da više od četvrtine svih pokušaja krađe osetljivih korporativnih podataka dolazi iz Kini i da je grad Shaoxing, na istoku zemlje, identifikovan kao najveći generator napada. Zapadne obaveštajne službe veruju da su mnogi Kineski napadi sprovodeni od hakera koji su povezani sa Narodnooslobodilačkom vojskom ili Kineskom Vladom.

Written by admin

30 Maja, 2011 at 2:20 pm

2 0 komentara to 'Kina priznala postojanje Plave Armije sastavljene od 30 kompjuterskih eksperata'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Kina priznala postojanje Plave Armije sastavljene od 30 kompjuterskih eksperata'.

  1. […] U izvješću koje je sponzorilala Američka Vlada 2009 godine i koje pruža uvid u Kinesko gospodarstvo i sigurnost, navodi se da Kineska Narodnoslobodilačka Vojske imam formiranu jedinicu računalih ratnika koja je ekvivalent Američke Agencije za Nacionalnu Sigurnost (US Department of Defense). Kina je nedavno potvrdila postojanje tkz Plave Armije sastavljene od 30 računalnih eksperata. […]

  2. […] dve godine Kina je po prvi put priznala postojanje specijalne jedinice sajber ratnik obučene da zaštiti Narodnooslobodilačku Armiju od vanjskih napada na njenu informacionu […]

Ostavi komentar