url LinkedIn je izašao na burzu, investitori su bukvalno poludjeli za dionicama čija je početna cijena bila 45 dolara a trenutno se trguje po cijeni većoj od 100 dolara po dionici.

LinkedIn je socijalna mreža usmjerena na poslovanja. Pokrenuta je u svibnju 2003 godine i uglavnom se koristi kao sredstvo za profesionalno umrežavanje. Umjesto povezivanja s obitelji ili prijateljima iz srednje škole, ovde se povezujete sa suradnicima sa kojima trenutno radite ili ste radili ranije. Sa više od 100 milijuna registriranih korisnika, LinkedIn može da vas poveže sa mrežom jako bitnih stručnih kontakata.

Evo nekoliko načina na koje biste trebali iskoristiti ono što LinkedIn nudi svojim korisnicima:

Pronalazak posla. LinkedIn je omiljeno mjesto za regrutiranje. Sa elementima umrežavanja koje LinkedIn nudi, možete potencijalnim poslodavcima objaviti znanje i vještine koje posjedujete kao i dosadašnje iskustvo putem vašeg profila, baš kao kod apliciranja za posao gdje podnosite i vaš CV, ali ovde je prednost kad ste prijatelj prijatelja menadžera koji traži nove radnike. Također možete dobiti i vjerodostojne preporuke kroz LinkedIn mrežu.

Izgradnja profesionalnih odnosa. LinkedIn omogućava da stvorite nove kontakte u vašem području, kao i da koristite utjecaj i veze kontakata svojih kontakata kada vam to zatreba.

Istraživanje. Za novinara, LinkedIn može biti vrlo vrijedan resurs. Alati za pretraživanje koje LinkedIn obezbjeđuje omogućuju veoma granulirano pretraživanja LinkedIn članova koji rade u određenoj industriji, ili za određene tvrtke ili čak članova koji su nekada radili za određene tvrtke. Također možete napraviti istraživanjr tvrtkr prije nego što prihvatiti posao da radite za njih, tako da znate što vas očekuje.

Traženje savjeta. Davno prije pojave Quora, mogli ste da koristite LinkedIn Answers za postavljanje pitanja cijeloj LinkedIn mreži. Bilo da ste neodlučnji između MacBook Air ili Dell laptopa ili želite preporuke za najbolju foto aplikaciju za Android smartphone, možete se obratiti svojoj mreži poslovnih korisnika za savjet.

Formiranje zajednice. Možete kreirati grupu na LinkedIn posvećenu određenoj temi ili industriji. Također, možete pozvati i druge da vam se pridruže u zajednici u kojoj se potiče rasprava i razgovor ali i u kojoj se uči jedni od drugih. To je također prilika da pokaže svoje znanje i stručnost dijeljenjem onoga što znate unutar grupe.