eee06bc81a1739b7bece08c8d2b1a2f4 Yahoo i Alibaba Group su objavili zajedničko priopćenje u nedjelju, u kome je kako se čini, učinjen simboličan napor tvrtki da se sporovi iz prošlosti prevaziđu, a to se odnosi i na posljednji spor koji uključuje Kinesku uslugu online plaćanja.

Do ovog posljednjeg spora je došlo prošlog tjedna kada je otkriveno da je Alibaba Group prenijela vlasništvo nad svojom popularnom uslugom online plaćanje, Alipay, na Kinesku tvrtku koja je pod kontrolom izvršnog direktora Alibaba Group, Jack Ma.

Kompanija Yahoo ima 43 posto udjela u Kineskom e-commerce gigantu, Alibaba Group. No, ove dvije tvrtke su imale već nekoliko sporova u prošlosti.

Ovo restrukturiranje je dovelo do toga da je Yahoo zaprijetio da će devalvirati svoja ulaganja u Alibaba Group, nakon čega su obje tvrtke izašle sa izjavama koje su optuživale drugu stranu.

Yahoo navodi da je ovo restrukturiranje obavljeno bez znanja tvrtke međutim Alibaba se suprotstavila takvoj tvrdnji ukazujući da se oko prijenosa servisa za plaćanje, Alipay, raspravljalo na tvrtkinom odboru u kom sjedi i Yahoo.

Priopćenje dato u nedjelju pokazuje da dvije tvrtke, zajedno s Softbank, koji je još jedan veliki Alibaba dioničar, radilo na rješavanju problema.

"Alibaba Group i njeni glavni dioničari, Yahoo Inc i Softbank Corporation, pregovaraju oko rješavanja otvorenih pitanja vezanih uz Alipay na način da će to služiti interesima svih dioničara u najkraćem mogućem roku", navodi se u priopćenju.

Glasnogovornik kompanije Alibaba, John Spelich, navodi da je Alibaba Group već dobila neku kompenzaciju za prijenos vlasništva nad Alipay, ali je odbio da pruži neke detalje o tome.

Odnosi kompanija Alibaba i Yahoo su preživjeli mnogo sporova do sada od prošlogodišnje potpore Yahoo-a kompaniji Google, nakon cyber napada koji sudolaze iz Kine pa do Yahoo-ovog odbijanja da pruži pristup Alibabi svojj tehnologiji pretrage. Nakon sporazuma o alijansi kompanija Yahoo i Microsoft o korištenju Bing servisa, Alibaba je vjerovala da je njeno partnerstvo sa Yahoo-om više nema nikakvu korist.

Prošle godine, Yahoo pokazao svoju želju da proda Alibaba dionice a čak se razgovaralo i o prodaji dionica  natrag Alibabi. No, pregovori su na kraju propali.