twitter-seo-onlinetrziste Twitter je jedan od najpopularnijih mikrobloging sajtova, koji kao takav ima izuzetnu korist kao marketinški alat. Linkovi na Twitter-u su "no-follow", što znači da oni ne prenose “link juice” i praktično nemaju nikakvu vrednost za igradnju linkova. Međutim, Twitter doprinisi društvenom angažmanu i razmeni informacija, što rezultira dovođenjem posetilaca na vaš web sajt, na kojem nudite neke proizvode ili usluge. Bitno je imati relvantne sledbenike ali i da sami sljedite relevantne profile.

Twitter optimizacija za Internet pretraživače (SEO), još više je dobila na značaju nakon što je Google uvrstio tweets-e u svoje rezultate pretrage. S tim na umu, kod kreiranja Twitter profila dobro je znati koje su karakteristike bitne za SEO:

Naziv vašeg profila govori o vama

Pažljivo izaberite svoj naziv profila. Takođe, ako je moguće, bilo bi dobro da on sadrži ključne reči bitne za vaš profil, nišu i vaše poslovanje jer je on deo URL profila.

Ključne reči u Twitter biografiji

U vašem Twitter profilu, vaša "biografija" je zapravo meta opis vaše stranice, što je čini izuzetno važnim aspektom za optimizaciju za Internet pretraživače (SEO) na vašem Twitter profilu. Potrebno je da pažljivo odaberete relevantne ključne reči koje ćete koristiti ovde a koje treba da budu relevantne sa opštim sadržajem vaših tweets-a, kao i sa sajtom kojeg želite da promovišete. Ovo je nešto što mnogi često previde, u smislu optimizacije ključnih reči, ali to je nešto što itekako treba da bude dobro razmotreno i osmišljeno s obzirom na ograničenje od 160 znakova!

Koristite bit.ly za skraćenje linkova

Korišćenje alata za skraćenje URL adresa je nešto što se često radi na Twitter-u, uglavnom da bi link bio čitljiviji, lakši za deliti, kao i da bi se smanjio broj znakova koji će link zauzeti. Ovo je veoma bitno s obzirom da tweets može maksimalno da sadrži 140 karaktera. Međutim, alati za skraćenje URL adresa su važni i u smislu SEO. Korišćenjem URL servisa kao što su bit.ly ili tini.url koristite stalno 301 preusmeravanje na svoj sadržaj, što znači da originalni URL koristi SEO juice, a ne sam URL.

Korišćenje ključnih reči na početku tweets-a

U pojedinačnim tweets-u, prvi 27 do 40 karaktera računaju se kao “title tag“ u okviru Google-ovih rezultata pretrage. Važno je dakle uključiti željene ključne reči na početak tweets-a kako bi povećali njegovu verovatnoću da se popne u rezultatima pretrage. To je ono što će biti indeksirano od strane Google-a tako da je izuzetno važno da se držite ove strukture što je više moguće, tako da se ne remeti stvarni smisao tweets-a. Ključne reči koje ovde koristite trebaju biti relevantne za ostatkom tweets-a i URL adresom koju ste uključili.

Sledbenici povećavaju vaš PageRank

Što veći profil imate, a on zavisi od broja Twitter sledbenika, više ćete poboljšati svoj rangiranje u Google-u, a to će takođe rezultirati pozitivnim efektom na rezultate pretrage. Ovi sledbenici su indeksirani kao “inlinks" na vaš profil, tj. Google prepoznaje jedan Twitter nalog koji linkuje na vas kao relevantan link. Pokušajte privući što veći broj sledbenika tweet-jući popularan, relevantan sadržaj, koji se u skladu sa vašom Twitter strategijom.

Korišćenje Twitter direktorijuma

Postoje neke vrlo jednostavnih načine na koje možete ugraditi linkove na svoj Twitter profil, a ujedno privući nove sledbenike zainteresovane za vaš sadržaj. Jedan od njih je Twitter direktorijum. Kroz različite sajtove možete linkovati na svoj Twitter profil, često uz opciju da dodate u sklopu određene ključne reči, koja bi trebala biti relevantna sa stranicm na koju linkujete. Neki od Twitter direktorijuma na koje možete dodati svoj profil su TwitterCounter, TwitterHolic, WeFollow i ostali.

Potrebno je često tweet-ati

Koliko god da je ovo potrebno obzirom na vaše prirodne Twitter aktivnosti, takođe je važno za rezultate pretrage na Google-u, koji sada integriše tweets u glavne rezultate pretrage. Ako često teeet-ate o aktuelnim temama tada možete poboljšati svoje šanse za pojavljivanje u Google rezultatima. Ovo je odličan način da dođete do novih sledbenika a samim tim i do povećanja prometa na svoj web sajt.

Ne zaboravite upisati naziv slike na vašem Twitter profilu

Evo vam jedan odličan SEO savet. Prilikom postavljanja slike na Twitter profil uverite se da njen naziv sadrži relavantne ključne reči koja se odnose na vaš Twitter profil. Naziv slike i datoteka u kojoj je smeštena se pojavljuju u linku kada kliknete na dugme da se poveća, pa stoga izbegavajte da koristite samo neke brojeve i slično, kao što je prikazano u gornjem primeru. Znaći, dajte naziv slici koristeći relevantne ključne reči. Treba da znate da reči razdvajate crticama a ne razmacima.