Facebook-ove poslovne stranice su postale veoma bitan komunikacijski alat i za kupce i prodavce/proizvođače, koje počinju da mijenjaju tradicionalne medije korisničkih servisa kao i komunikaciju između brandova i poslovanja.

Sposobnost da se zadrži angažovanje publike, da bude u toku i da reagira na određene signale, je alat čije bi prednosti svi trebali da koriste. Međutim, korištenje stranice je jedna stvar a sasvim druga je monitoring te korištenosti stranice i korisnika. Znati što tražiti i kako koristiti statistiku stranice ne samo da je vrijedno već definitivno može da spriječi i određene glavobolje.

Studija koju je uradili kompanija Hitwise, analizirala je podatke 100 najboljih trgovaca kako bi otkrili koliko dodatnog web prometa generira svaki Facebook Fan. Studija je pokazala da svaki Facebook Fan proizvodi dodatni 20 posjeta na web stranicu. Studija je također pokazala da brandovi koji najviše koriste Facebook imaju osjetno povećno pretraživanje branda na Google, Yahoo i Bing-u. Vodeći Britanski trgovac, Topshop, zabilježio je povećanje pretraživanja branda od 54% nakon aktivnijeg nastupa na najpopularnijoj društvenoj mreži današnjice, Facebook-u. Ovaj trend se također odnosi i na 10 najpopularnijih brandova, koji prijavljuju povećanje od 19% do 54% nakon što korisnik prethodno posjeti njihove Facebook stranice.

Statistika Facebook stranice (Page Insights) omogućava administratoru stranice da pregled podataka koji se odnose na njegovu stranicu. To je vrijedan resurs za administratora, jer sadri trenutne i prethodne analitike stranice i omogućuje im da koriste podatke za povećanje angažmana i broja Fan-ova.

Neke od osnovnih stvari na koje treba obratiti pažnju u Page Insights, a koje mogu pomoći vašoj stranici su:

Korisnici

Ovo je neprocjenjiva kategorija. Korisnici informacije pokazuju broj aktivnih korisnika, na dnevnom, tjednom i mjesečnom nivou. Također, pokazat će vam kako gledaju vašu stranicu, što Like, komentiraju i postavljaju na zid. Ovo je odličan način da se ispita baza korisnika i vidi kako oni reagiraju na postove tako da te informacije možete potom koristiti za stvaranje još boljih i zanimljivijih postova, koji bi poticali na interakciju i sadašnje ali i potencijalne Fan-ove.

Interakcije

Ovo pokazuje interakcije na stranici, kao npr. koliko postova na zidu ili komentara stranica ima dnevno. Uvidom u ovu statistiku možete uočiti koje je to najbolje vrijeme za postavljanje sadržaja, tj. kada vaša stranica dobiva najviše interakcije.

Demografija

Biti u mogućnosti vidjeti demografiju ljudi koji gleda vašu stranicu omogućava vam da ih lakše ciljate određenim sadržajem. Sa demografskim podacima koji su vam na raspolaganju, možete itekako iskoristiti podatke o spolu i dobi, kao i točnoj lokaciji i jeziku koji vaši posetioci govore. To vam pomaže da kao administrator dobijete kvalitetan uvid u to što postavljati od sadržaja na svoju stranicu kako bi angažirali korisnike.

Aktivnost

Aktivnost pokazuje koji tip aktivnosti dobivate na svojoj stranici od svojih korisnika. Aktivnost se odnosi na postove, Like, komentare, unsubscribes, i drugih oblika povratnih informacija koja vam omogućuju da nastavite sa vašim postovima i koliko oni dobijaju impresija. Više impresija znači više Fan-ova.

Postoje neke prilično dobrih načina da se osigura interakcije na post. Prije svega post bi trebao sadržavati zanimljiv sadržaj. Postavljajte pitanja, tražite mišljenja ili savjete od svojih Fan-ova, svaki komentar i Like je od velike koristi. Također, slike i video uvijek privlače veliki broj Like i komentara.

Sa ovim bi sada trebali imate bolju ideju o tome kako analizirati svoju stranicu i koristiti te informacije da bi privukli veći broj obožavatelja i poboljšali sve performanse vaše stranice.