Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Da li SAD i Kina vode hladni rat u digitalnom prostoru?

2 0 komentara

Američki State Department zvanično postavio pitanje Kineskoj Vladi o njenoj ulozi u cyber napadu koji je privremeno oborio Change.org. Napad se dogodio u travnju, ubrzo nakon što je sajt pokrenuo peticiju u kojoj se pozivaju Kineske Vlasti da oslobode umjetnika Ai Weiwei iz pritvora.

Zamjenik pomoćnika američkog tajnika Daniel Baer izrazio je zabrinutost Američke Vlada povodom napada Kineskom ministaru vanjskih poslova, navodi se u službenom pismu upućenom iz State Departmenta.

Change.org, platforma koja omogućava pokretanje online peticija, bila je žrtva DDoS napada podrijetlom iz Kine koji su se dogodili 17. travnja.

DDoS napadi se sprovode pomoću stotina ili tisuća hakiranih računala koji dovode ogroman prometa na ciljani sajt, kojeg ogroman broj podataka toliko optereti da postaje nedostupan normalnim korisnicima. Change.org navodi da je to bio prvi put da su bili metaDDoS napada. Osnivač sajta, Ben Rattray, vjeruje da je incident povezan s online peticijom koja poziva na oslobađanje Kineskog umjetnika Ai Weiwei, koji se još uvijek nalazi u pritvoru. Do napada u travnju, peticiju je privukla oko 100.000 ljudi a sada ima više od 142.000 potpisa.

Ai Weiwei je uhićen zaedno sa grupom aktivista za ljudska prava nakon što su u veljači počeli da poziva ti ljude putem Interneta na “Jasmine revolution” protiv Kineske Vlade.

U posljednje vrijeme na sceni je pravi cyberwar između SAD i Kine koja je označena kao zemlja koja stoji iza većine cyber napada koji su se dogodili širom svijeta. Posljednji se odnosi na pokušaj provale u Gmail račune čiji su vlasnici državni dužnosnici, politički aktivist i vojno osoblje raznih zemalja. Kompanija Google je izjavila da su napadi podrijetlom iz grada Jinan, Kina.

Nakon toga usljedio je pravi obračun u kom je Kina demantirala svoju umješanost u cyber napade, optužujući SAD za pokretanje cyber rata kojem je cilj rušenje stranih Vlada kao što je bio slučaj sa Afričkim zemljama. Potom dolazi do potvrde postojanja Plave Armije, Kineske specijalne jedinice sastavljene od IT eksperata a SAD donosi kontraverznu cyberspace strategiju u kom se navodi da se može i vojno intervenisati protiv zemlje iz koje bi došli cyber napadi na ključnu državnu infrastrukturu.

SAD i Rusija su okončali hladni rat prije dvadeset godina a posljednja dešavanja nas izgleda uvode u novi, ovaj put između SAD i Kine, i to u digitalnom prostoru.

Written by admin

15 Juna, 2011 at 12:30 pm

2 0 komentara to 'Da li SAD i Kina vode hladni rat u digitalnom prostoru?'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Da li SAD i Kina vode hladni rat u digitalnom prostoru?'.

  1. […]Da li SAD i Kina vode hladni rat u digitalnom prostoru? Kineski dokumentarac koji je prikazao sposobnost vojske za sajber napad protiv SAD-a uklonjen je sa […]

  2. […] open-source poreklom, njegova mapa puta je kontrolisana od strane kompanije Google. Imajući na umu istoriju Google-ovog uplitanja u politička pitanja u Kini, kompanija nikako nema simpatije političkog vrha […]

Ostavi komentar