Facebook neće izaći sa inicijalnom javno ponudom (IPO) pre 2012 godine ali se njegova potencijalna vrednost već sada procenjuje.

Već mesecima investitori i industrijski analitičari se bave procenama IPO najvećeg svetskog sajta za društveno umrežavanje. Mnogo se govori o tome da bi to mogla da bude najveća i najuzbudljivija IPO od Google-a, a neki čak iznose predpostavke da bi Facebook IPO mogla da bude čak i veća nego što je bila Google-ova.

Tako je i CNBC juče objavio da bi vrednost Facebook-a mogla biti veća od 100 milijardi dolara.

Sajtova za društveno umrežavanje su ove godine počeli sa pokretanjem inicijalnih javnih ponuda. LinkedIn, koji se obično smatrao za drugorazrednog igrač u svetu društvenog umrežavanja, imao je uspešan IPO prošlog meseca. Početkom ovog meseca, Groupon, kompanija koja se bavi dnevnim pogodbama i grupnom kupovinom, takođe je najavila svoj plan za IPO. Groupon ima za cilj da se podigne 750 miliona dolara.

Iako je pre neki dan je objavljeno da je Facebook po prvi put od svog pokretanja, 2004 godine, zabeležio pad broja korisnika u pojedinim zemljama, SAD i Kanada imaju 7,5 miliona korisnika manje, na globalnom nivou Facebook i dalje ima trend rasta zahvaljujući zemljama sa velikim brojem novih korisnika kao što je Brazil, ali je ukupan rast manji nego prethodnih meseci.

Do pre dva meseca najpopularnija društvena mreža imala je prosečan rast od oko 20 miliona novih korisnika mesečno dok je u maju imala samo 11,8 miliona. Prema poslednjim izveštajima Facebook je početkom juna imao 687 miliona korisnika.