Francuske kompanija 1plusV podnela je tužbu Sudu u Parizu protiv kompanije Google u kojoj traži odštetu od 421 miliona dolara.

Kompanija 1plusV tvrdi da je Google njene sajtove stavio na “crnu listu” i tako prouzrokovao ogroman pad u prometu u periodu od nekoliko godina, što je rezultiralo “nepopravljivom” štetom po kompaniju.

Između 2007 i 2010 godine, 30 vertikalnih pretraživača koje je kreirala kompanija 1plusV stavljeni su na “crnu listu”. Nekoliko pretraivača je nedavno stavljeno na “belu listu”, tj. opet su indeksirani od strane Google robota (bez bilo kakve promene sadržaja niti objašnjenje), ali nenadoknadiva šteta je već učinjena,

navodi se u izjavi kompanije 1plusV.

Pored toga, kompanija navodi da se Google-ovo antikonkurentsko ili “nemoralno” ponašanje ogleda u manipulaciji sa rezultatima pretrage u kojima je Google preferirao svoje vlastite servise stavljajući ih na prvu stranicu rezultata.

Dok Bing i Yahoo imaju oko 30 odsto tržišta pretrage u SAD-u, U Evropi je stanje drugačije jer Google u nekim zemljama Evrope kontroliše i do 90 procenata tržišta pretrage, tako da se sajtovi suočavaju sa velikim problemom ako ih Google ne rangira jer su alternativni načini skoro zanemarivi.

.