Webmasteri i SEO stručnjaci sumnjaju da je novi val Google Panda update-a počeo još prošlog tjedna, uz izvješća koja donose pad u prometu koji je počeo oko 16. lipnja. Da to nije slučajno pokazuje i današnja potvrda koja dolazi iz kompanije Google koja potvrđuje dolazak onoga što se naziva Google Panda Verzija 2.2.

Kao što je tipično za Google, oni danas nisu otkrili gotovo ništa o tome što je cilj ovoga update-a. Na zvaničnom blogu kompanije Google je nedavno pokušao ublažiti posljedice koje je proizvela Panda, ističući kako je Panda samo jedno od oko 500 algoritamskih ugađanja pretraživanja koje Google čini svake godine.

Navodno, jedna od stvari koje donosi Panda 2.2 je obračun sa web sajtovima koji objavljuju tuđi sadržaj na vlastitim stranicama i koji obično zarađuju ​​novac sa Google AdSense programom.

Kada je Google prvi put objavio dolazak novog algoritma koji ima za cilj obračun sa sajtovima “niske kvalitete”, objavljeno je da će samo 11,8 posto Američkih upita biti pod utjecajem ovog update-a, što je ipak bilo dovoljno da se napravi velika šteta (u organskom prometu koji je padao čak do 80 posto) mnogim online poslovanjima, webmasterima i cijelom SEO tržištu. Kategorije sajtova koje su najviše pogođene Google Panda update-om.

Drugi verzija Panda update-a uslijedila je u travnju za sve sajtove na engleskom jeziku, i uključila je opciju povratnih informacija od korisnika (blokiranje sajtova) kao signal za pretraživanje, a potom je u svibnju došlo ono što se sada zove Panda 2.1.

Google je ponudio neke savjete za one koji su bili uhvaćeni u Google-ovu algoritamsku mrežu, osim uklanjanja sadržaja niske kvalitete objavljen je i popis od 23 pitanja koji treba da pomognu da shvatiti koja vrsta sajtova će biti nagrađena višim rangiranjem.

Uskoro će se sigurno više saznati o novom update-u Google-ovog algoritma pretraživanja a sigurno je da će neki opet biti zaobiđeni.