Google bi na ime odštete mogao da plati kompaniji Oracle skoro istu sumu novca koliko je Oracle platio za kupovinu kompanije Sun Microsistems.

Stručnjak za procenu štete kojeg je angažovala kompanija Oracle, Bostonski Univerzitetski profesor Iain Cockburn, procenio je da Google duguju kompaniji Oracle između 1,4 i 6,1 milijarde dolara ako se utvrdi da je prekršilo Oracle-ova prava na Java patent koji je kompanija stekla kupovinom Sun Microsistems-a prošle godine za 7,4 milijarde dolara.

“Oracle-ova metodologija izračunavanja štete zasniva se na osnovnim pravnim greškama i nelegalnom naduvavanju svojih procena”, navodi kompanija Google u svom saopštenju.

Kompanija Oracle je tužila Google u avgustu prošle godine, tvrdeći da im se duguje novac za korišćenje Java u operativnom sistemu Android za smart telefone i tablet uređaje. Google naravno osporova ovaj zahtev za odštetu ali…

Google ne naplaćuje za Android, ali ono što Oracle potražuje tj. što je Iain Cockburn uzeo u obzir jesu svi prihodi koje Google ostvaruje od reklama na svim svojim Android telefonima. Iain Cockburn predlaže da se ti prihodi podele, navodi Scott Weingaertner, advokat koji zastupa kompaniju Google.

Sun Microsistems je dobar deo svoje Java platforme objavila pod open-source licencom, ali nakon podnošenja ove Oracle-ove tužbe, pojavili su se mnogi stručnjaci koji tvrde da je Google prekršio najmanje jedan patent u vlasništvu kompanje Oracle.

Prema istraživanju kompanije IDC, Android je vodeći smartphone u svetu operativnih sistema i očekuje se da dostigne 40 odsto udela na tržištu u drugoj polovini ove godine.

Oracle potražuje cifru od koje zastaje dah a kako će se sve završiti ostaje da se vidi, ali očigledno je da je Oracle uporan u nastojanu da naplati svoje pravo intelektualne svojine.