ipv4-and-ipv6 U srijedu 8 lipnja 2011 godine, oko 300 web stranica, uključujući Google, Facebook, Yahoo i Bing, će ispitivati IPv6 spremnost na Internetu. U 24-satnom testu, web sajtovi koji sudjeluju će ponuditi svoj ​​sadržaj koristeći  IPv6 protokol. Test će se sastojati od toga da će web sajtovi koji sudjeluju objavljivati svoje DNS AAAA zapise i povezivati se korisnicima koji imaju sposobnost IPv6 putem IPv6 protokola.

Cilj ovog testa jeste motiviranje organizacija u cijeloj industriji, kao što su: ISP, proizvođači hardvera, distributeri operativnih sustava i web poslovanja, da pripreme svoje usluge za IPv6 kako bi se osigurala uspješna tranzicija sa IPv4, jer je još vrlo malo adresa preostalo,

navodi se u priopćenju Internet Society, koji je organizator ovog testiranja.

U pripremi za ovaj događaj, Google već priprema svoje korisnike obavještavajući ih o predstojećem testu, sugerirajući im da provjere svoju IPv6 spremnost.

google-ipv6-1

Klikom na „Try It Now“ link u notifikaciji (kao što je prikazano na slici), korisnici će moći provjeriti svoju da li su spremni za IPv6 ili ne. Također, možete i bez notifikacije izvršiti testiranje klikom na ovaj link za provjeru.

google-ipv6-2

Što učiniti ako niste spremni za IPv6?
Većina modernih operacijskih sustava već podržava IPv6 protokol. Dakle, ne bi trebalo biti nikakvih problema sa softverom. Međutim, može se desiti da korisnici nisu spremni za IPv6 zbog svoje mrežne infrastrukture.

Čak i ako test pokazuje da niste spremni za IPv6, nema razloga za zabrinutost. Web stranice koje sudjeluju u ovom testu će koristiti IPv6 protokol samo za korisnike koji su spremni za IPv6 a za one koji nisu spremni nastavit će objavljivati svoj sadržaj koristeći IPv4 protokol.