Types of Freelance Writing Services Jedan od načina s kojim može da se ostvari dobra online zarada radom od kuće jeste da postanete slobodni pisac (freelance writer). Slobodni pisac može da radi za različite klijente, pisući kratke priče, unose za blogove, priopćenja za tisak, istraživačke članke, „kako da …“ članke i eseje o gotovo svakoj temi. Slobodni pisci koji rade puno radno vrijeme mogu da zarade jako mnogo novca.

Veoma je jednostavno početi raditi kao slobodni pisac. Svatko s nagonom i strašću za pisanjem i istraživanjem, može odmah početi sa pisanjem. Većina klijenata i web stranica ne zahtijeva bilo kakvu vrstu obuke ili školske spreme da bi počeli sa pisanjem. Većina poslovanja koji se bave profesionalnim pisanjam zahtijevaju od svojih potencijalnih pisaca na uvid što su to do sada pisali, linkove na online objavljene radove i slično.

Postoje tisuće uglednih privatnih klijenata i web stranica koje su u potrazi za profesionalni slobodnim piscima. Postoji jako mnogo sajtova koji nude poslove slobodnim piscima a postoje i online agencije koje nude informacije o kompanijama koje nude poslove slobodnim piscima, navodeći zahtjeve posla tj. temu, stil pisanja i visinu naknade.

Potrebno je da prihvatite što više poslova možete kako bi imali što veći portfelje koji bi vas istakao kao pouzdanog profesionalca. To u konačnici znači veću online zaradu i osigurava konzistentan rad i projekte koji će vam uvijek biti na raspolaganju.

Još jedan važan savjet za one koji tek počinju sa pisanjem je da nikada ne odbijaju slabo plaćene ili pro bono poslove. Mnoge web stranice s velikim prometom znaju da ponude piscima sa kojima po prvi put surađuju slabo plaćen posao sa kojim bi procijenjivali mogućnosti i stil pisanja. Privucite pažnju publike sa stilom koji vas izdvaja od drugih. Ako im se pisac dopadne ponudi će mu još poslova ili pak stalni angažman a tada je online zarada uglavnom visoka i dosljedna. Većina slobodnih pisaca nakon nekog vremena nastoji da stvori bazu odanih klijenata koji dobro plaćaju.

Uz strpljenje, želju, motivaciju i strast za kreativno pisanje i istraživanje, svatko može imati uspješnu profesionalnu karijeru kao slobodni pisac. Dobra stvar je da ovo možete da radite od kuće u bilo koje doba. Prosurfajte Internetom kako bi saznali kakva su iskustva ljudi u vezi s ovom vrstom posla, vidjet ćete da su mnogi zadovoljni što sa malo rada od kuće mogu da ostvare solidnu online zaradu.