network-marketing-scams Online zarada zanima sve veći broj korisnika Interneta. Mnogi ljudi su osetili uspeh radeći od kuće kao slobodni pisci. Internet marketing i rangiranje na pretraživačima su stvorili na stotine hiljada mogućnosti za pisanje, dostupnih ljudima širom sveta. U stvari, mnogi slobodni pisci (freelance writers), zaradili su veoma veliki novac iz udobne fotelje svoga doma. Iako postoje mnogo legitimnih radnih mesta za slobodne pisce, ipak, još uvek postoji i jako mnogo online prevara.

Evo nekoliko važnih znakova na koje treba da obratite pažnju kako bi izbegli situaciju da postanete žrtva online prevare.

Bez obzira na to koliko zavodljiv posao slobodnog pisca zvučao, nikada ne plaćajte nikome da bi počeli raditi za njih. To se odnosi na neka učlanjenja ili slična plaćanja. Kompanije koje angažuju slobodne pisce ili privatni klijenti, oni treba da plaćaju vama za rad i uslugu, a ne obrnuto.

Budite nepoverljivi prema privatnim klijentaima i njihovim zahtevima. Većina njih kreira sajtove za pružanje usluga profesionalnim slobodnim piscima, koji sadrže strategiju i pravila za zaštitu pisaca. Oni mogu da ograniče broj revizija koje zahteva klijent kao i da zahtevaju da klijenti uplate određen iznos sredstava na njihov račun pre nego što dobiju mogućnost angažovanja slobodnih pisaca. Privatni klijenti su često pojedinci, privatni sajt ili blog, koji nemaju novca da plate usluge profesionalnog slobodnog pisca. Ono što oni rade jeste da oglase da im je potrebna pomoć profesionalnih slobodnih pisaca, često im dodele velike projekte, a zatim prekinu sve kontakte sa njima ili jednostavno ih obaveste d aim je žao što ne mogu da ih plate.

Iskreni privatni klijenti su svesni ove realnosti tako da će oni bez ikakvih problema ponuditi dio novca unapred kao gest dobre volje. Poterebno je da tražite klijente koji će vam ponuditi nešto slično, što bi bio znak njihove pouzdanosti, dok bi vi sa druge strane ispunili sve smernice i rokove. Ovakav odnos vrlo često rezultira a više projekata na obostrano zadovoljstvo.

Pazite se kompanija ili privatnih klijenata koji nude neverovatno velike sume novca za projekat ili posao pisanja. Iako se smatra da je online zarada profesionalnih slobodnih pisaca među najvećima u sektoru online rad od kuće, tvrdnja da ćete za nekoliko sati ili dana zaraditi hiljade dolara je čista glupost i znak da se radi o online prevari. Afirmisani pisci sa dugogodišnjim iskustvom, koji pišu za mnoge poznate publikacije i časopise, teško da za par dana mogu da zarade taj novac, a kamoli da oni tek počinju. Ako ovakve kompanije još zatraže i vaše informacije o bankovnom računu, kreditnoj ili debitnoj kartici ili bilo koji drugi lični podatak, pod bilo kojim izgovorom, to je snažna indikacija da se radi o online prevari. Zahtev za novac koji bi navodno trebao da pokrije administrativne ili troškove obrade, za pronalaženje posla definitivan je znak da se radi o online prevari.

Ako ste pažljivi i kombinujete intuiciju sa solidnim istraživanjem, izbeći ćete mogućnost da postanete žrtva prevare.