img-article---boehlert-republicans-web-war_195359301246 Kineski vojni vrh je optužio SAD za pokretanja globalnog "Internet rata" sa kojim ruši Arapske i druge vlade, a pažnju preusmjera tvrdnjama o Internetskim napadima na zapadne ciljeve koji su navodno podrijetlom iz Kine.

Optužbe Kineski vojnog vrha dolaze nakon tvrdnji da su ovaj tjedan računalni hakeri iz Kini pokušali ugroziti osobne Gmail račune nekoliko stotina ljudi, uključujući vladine dužnosnike, vojno osoblje i političke aktiviste.

Google je locirao podrijetlo napada izjavivši da se radi o gradu Jinan u kome se inače nalazi sjedište Kineske Vojne Škole čija su se računala povezivala sa izuzetno sofisticiranim napadom na Google sustave prije 17 mjeseci. Kina je zanijekala odgovornost za ova dva napada.

Glasnogovornik State Department-a, Mark Toner, priopćio je kako su Sjedinjene Države podigle nivo svoje zabrinutosti, koja se odnos na Kinu, nakon ovih najnovijih optužbi. On je naveo da su ove optužbe veoma ozbiljne ali nije želio komentirati izvješća o Kineskom sudjelovanju.

Kineski mediji navode kako su nedavni računalni napadi i incidenti na Internetu dio strategije Američke Vlade koja treba da posluži za promicanje promjene režima u Arapskim zemljama.

U posljednje vrijeme, Internet tornado je protutnjao svijetom, šokirajući svijetsku javnost. Iza svega što se desilo stoji sjena Amerike. Suočeni sa ovim očitim zagrijavanjem za Internet rat, svaka nacija i vojska ne može ostati pasivna već mora ubrzano da se pripreme za borbu u ovom Internet ratu. I dok je nuklearni rat bio strategiju industrijske ere, Internet rat je proizvod informacijskog doba. Ovakvi sukobi mogu biti iznimno destruktivni, prijeteći nacionalnoj sigurnosti i samom postojanju države. Kina mora reći cijelom svijetu da stoji iza svog načela o održivosti Internet granica i zaštiti svog Internet suvereniteta, ujediniti sve napredne snage kako bi se ušlo u eru mirnodopske uporabe Interneta, i Internet svijetu vratilo zdravo, uređeno okruženje,

navodi se u jednom od članaka, koji je potpisan od strane Ye Zheng i Zhao Baoxian, identificiranih kao pitomci Kineske Akademije Vojnih Nauka.

Kina već filtrira sadržaj i blokira brojne inozemne web stranice, sustavom poznatim kao "Great Firewall of China". Policija zapošljava velike snagu za monitoring Interneta, koje pretražuju web u potrazi za nezakonitim ili subverzivnim sadržajem. Oni korisnicima koji prenose ove osjetljive kontakte mogu biti optuženi za propagandu ili druga kaznena djela.

Brojne strane Vlade navode da su bile na meti hakerskih napada iz Kine, a zvanični Peking sve te navode rutinski negira navodeći da je i sam žrtva takvih aktivnosti.

Američka državna tajnica Hillary Clinton priopćila je novinarima da su napadi poput ovog posljednjeg navodnog napada na Google, primarni razlog zašto je State Department pokrenuo stvaranje cyberspace strategije.