Lokalni Kineski tisak izvještava da je Kina počela sa gradnjom Cloud Computing Special Administrative Region (SAR), posebnu hi-tech industrijsku zonu za tech tvrtke koja nudi potpuni, necenzurirani pristup Internetu.

Cloud SAR je projekat vrijedan 154 milijuna dolara i gradi su u Chongqing, jugo-zapadnoj Kini. Ono što privlači najviše pažnje jeste da će ova industrijska zona biti oslobođena zloglasne Kineske Internet cenzure. Industrijska zona će koristiti internet konekciju koja je izolirana od ostatka mreže tako da podaci neće morati proći kroz Kineski sistem za filtriranje Interneta.

Prema izvješću, ovo mjesto bit će ekskluzivno namjenjeno strancima tako da će pristup lokalni Kineskim tvrtkama biti strogo zabranjen. U stvari, Kineski građani neće smjeti ući u ovaj prostor, a zaposlenici će morati proći kroz stroge sigurnosne provjere prije ulaska na svoja radn mjesta.

Cloud Computing je postao popularan širom svijeta, s Američkim i Europskim tvrtkama koje lociraju servere u Japanu, Singapuru, Hong Kongu i Indiji kako bi smanjili troškove. Kina, koja je popularna zbog svoje jeftine radne snage, nije do sada mogla iskoristiti poslovne prednosti Cloud Computing-a zbog svoje cenzure Internete.

Kineska vlada je odobrila je SAR u cilju izgradnje središta međunarodnog podatkovnog centra. U SAR strani ulagači mogu obavljati off-shore poslovanja sa neograničenim pristupom internetu a također, za razliku od drugih dijelova Kine, mogu imati 100% dionica u svom vlasništvu.