Jedna od najaktuelnij SEO tema je “društveni“ SEO, ideja da se što više ljudi poveže sa vašim brendom, proizvodom ili web sajtom u društvenom prostoru tako što bi Like, Tweet-ovali i klikali na +1. Sa većim anganžmanom ljidi vi bivate nagrađeni sa boljom pozicijom na pretraživačima.

Za pretraživače je ovo uključivanje socijal medijskog sadržaja u faktore za rangiranje savršeno logičan korak. U cilju obezbeđenja najrelevantnijih rezultata pretrage, pretraživaći su gledali koji web sajtovi su preporučeni od drugih sajtova u obliku direktnih linkova. Sada će takođe razmotriti i šta pojedinci smatraju važnim.

Ovaj “socijalni SEO” sada ima direktan uticaj na prirodno rangiranje na pretrazi, pogotovo nakon nedavnog uvođenja Google +1 funkcije koja potvrđuje da sada postoji još direktnija veza između “društvenih signala” i poboljšanja rangiranja. Pa kako onda da brendovi, pored linkova, generišu i veliki broj Like, retweets, i +1?

Viralni marketing

Dobra polazna tačka bi bila da istražite koju kampanju da pokrenete tako da privučete Like i druge društvene akcije.

Jedan uspešan primer je Expedia “Friend Trips” igrica. Koncept je prilično jednostavan i objašnjen je na slici u pet jednostavnih koraka. Ključne tačke su: 1. Like Expedia, i 4. Vaš avion je spreman kada svih 5 prijatelja prihvatiti vaš poziv (tj. kada svi oni Like Expedia). Efekat ove promocije je da je praćenje Expedia bukvalno eksplodiralo, sa 130.000 na više od 1 milion u roku od dva meseca.  

Povezivanje sa relevantnim partnerima

Naravno, postoji mnogo načina da se izgrade linkovi za sajt koji bi mu dali SEO vrednost, ali pronalaženje ključnih srodnih sajtova i angažman sa njima ostaje jedan od najvrednijih metoda. Velika SEO kampanja izgradnje linkova uključuje i da vi date nešto zauzvrat svojim link partnerima. Nekada je ovo uključivalo recipročan link a od nedavno jedinstveni sadržaj. Uskoro bi moglo uključivati i nešto mnogo vrednije i kreativnije poput dobre infografike, widgets ili drugih kreativnih koncepata.

Kreativne ideje štede novac i vreme za SEO

Izrada dobrih infografika ili pravljenje određene stranice na Facebook-u možda neće biti laki za optimizaciju za Internet pretraživače (SEO), ali poenta je da će odlične kreativne ideja skoro uvek biti “viralne”, što rezultra sa mnogo toga, poput brze izgradnje linkova, većeg prometa, više mogućnosti da se ostvari online zarada i ostalo.