google-adsense-logo Google je izdao ozbiljno upozorenje web izdavačima nakon što je primjetio da su neki od njih nepropisno izmijenili format, ponašanje i ciljanje njegovih AdSense oglasa.

Ove vrsta ponašanja web izdavača ne samo da krši uvjete AdSense programa nego vrlo često šteti i učinkovitosti samih oglasa, priopćio je Google na svom blogu.

Ono što je nedozvoljeno a neki od izdavača to rade jeste da postavljaju AdSense oglasni kod unutar iframe, tako da se može prikazati na drugoj stranici. Tu praksu Google izričito zabranjuje.

Nepravilno iframed oglasi su loši za naše oglašivače, jer sam oglas može biti zaklonjen. Ne samo da se ne prikazuju, nego takva implementacije može dovesti do slučajnih klikova u slučajevima kada se ti skriveni oglasi postavljaju na mjesta na koja korisnici često klikaju,

napisala je na blogu Cecelia Choi iz AdSense Policy tima.

Nepravilno korištenja AdSense oglasa je i ono koje Google naziva "cross-domain iframing abuse", koji omogućuje sajtovima da lažiraju oglase koje pripadaju drugom sajtu bez znanja izdavača.

AdSense kod ne smije da se mijenja, niti smije da se manipuliše njegovim standardnim ponašanjem, ciljanjem ili prikazivanjem bez izričitog dopuštenja od strane Google-a. Ovo uključuje sljedeće: klik na Google oglase ne smiju dovesti do toga da se otvore u novom prozoru preglednika niti Google oglasi smiju da se stavljaju u iframe,

navodi Google u pojašnjenju svog odnosa po ovom pitanju.

Ako sajt zahtijeva korištenje iframes iz nekih tehničkih razloga, onda izdavač od Google-a može zatražiti iznimku. U suprotnom, Google može pokrenuti određene mjere protiv sajtova na kojima pronađe da stavljaju njegove oglase u iframes.