groupon Najpoznatiji svjetski web sajt namijenjen grupnoj kupovini sprema se za izlazak na burzu. Tvrtka u svom priopćenu navodi da želi prikupiti 750 milijuna dolara te da je angažirala Morgan Stanley, Credit Suisse i Goldman Sachs kao svoje bankare. Često se događa da se ta cifra promjena nakon prve inicijalne javne ponude (IPO podnošenja).

Štoviše, Groupon ne navodi podatke o broju dionica koje namjerava prodati, što bi moglo da vrijednovati same kompaniju. Neki izvještaji navode da bi vrijednost kompanija Groupon mogao biti procijenjena između čak 20 i 25 milijardi dolara.

Usporedbe radi, profesionalna društvena mreža LinkedIn, koja je izašla na burzu u svibnju i za čijim dionicama su investitori bukvalno poludjeli, podigla je 352 milijuna dolara a njena trenutna tržišna vrijednost je oko 7.4 milijarde dolara.

Ove brojke mogu podstaknuti i ostale vodeće tech tvrtke da razmislite o svom izlasku na burzu. Prije tjedan dana, počele su da kruže glasine da se online gaming tvrtka Zynga sprema da uskoro podnese IPO.

Krajem prošle godine, Groupon je bio na meti kompanije Google a navodno je poslije pregovora o prodaji odbio ponudu od 6 milijardi dolara.