Nokia prodaje svoj odjel koji obezbjeđuje e-mail, instant poruke i ostali softver namjenjen mobilnim operaterima, britanskoj kompaniji Synchronica, koja se bavi razvojem softvera za poruke na mobilnim uređajima.

Dogovoreno je da Synchronica plati 25 milijuna dolara u gotovini i 18,3 milijuna u dionicama. Synchronica ovim poslom preuzima više od 10 ugovora sa operaterima, uključujući i vodeća četiri Američka kao i Rogers i Telus u Kanadi. Također, Synchronica je ovim poslom stekla i nekoliko patenata u vlasništvu Nokia ali i pristala da nastavi da pruža e-mail klijent i ostale usluge koje će i dalje biti instalirane na nekim serijama Nokia telefona.

Synchronica je kompanija koja razvija mobilna rješenja za poruke sljedeće generacije, i baza njenih trenutnih kupaca sastoji se od više od 80 mobilnih operatera i osam proizvođača uređaja diljem Europe, Latinske Amerike, Afrike, Rusije i Azije. U priopćenju kompanije povodom ovog stjecanja navodi se da je cilj da se postane globalni lider u softverskim riješenjima za mobilne poruke sljedeće generacije.

Ovaj posao još treba da dobije odobrenje regulatora i dioničara, a ako sve prođe kako e očekuje, posao će biti završen u trećem tromjesečju ove godine.