Svi koji su se pitali kako da učitaju Flash datoteke na uređaje koji ga ne podržavaju, Google je našao rešenje nazvano Swiffy. Swiffy služi kao konvertor Flash datoteke u HTML5, koji radi na modernim web preglednicima sa SVG podrškom kao što su Chrome, Safari, Firefox i ostali. Zahvaljujući Swiffy, sada će pojedini Flash sadržaji lakše postati vidljivi na platformama koje ne podržavaju Adobe Flash Player među kojima su najpoznatiji iPhone i iPad.

Swiffy je dostupan na Google Labs stranici, a iz kompanije napominju kako je ovo rana verzija te da se za sada ne može konvertovati sav Flash sadržaj, ali stvar prilično dobro funkcioniše na oglasima i animacijama, tako da će vlasnici uređaja koji koriste sistem iOS, moći uskoro da ih vide u većim količinama. Google je u svoju malu Swiffy galeriju pored par konvertovanih Flash reklama uvrstio i par jednostavnih igrica, koje možete videti na ovom linku.

Pretvorene datoteke veličinom odgovaraju originalu, a ovo je samo dokaz koliko daleko su dogurali web preglednici. Za Swiffy animacije zaslužna su unapređenja u brzini izvršavanja JavaScript-a i hardverski ubrzana 2D grafika u web preglednicima.

Prošle godine Steve Jobs je objavio da Apple uređaji neće podržavati Flash.

Flash je zatvoreno, sporo i generalno loše rešenje i možda bi Adobe trebalo više da se fokusira na kreiranje HTML5 alata za budućnost, a manje da kritikuje Apple što prošlost ostavlja iza sebe,

izjavio je Steve Jobs.

U martu ove godine Adobe je konačno objavio Wallaby, sopstveni alat za konverziju Flash-a u HTML 5. Kao i Swiffy, Wallaby se oslanja na SVG i CSS3. Adobe ističe da je alat Wallaby pretežno namenjen konvertovanju jednostavnijih reklama i drugih animacija.

Swiffy možete preuzeti sa zvanične Google stranice.