24-godišnji Aaron Swartz, nekada čudo od deteta, koji je sa 14 godina bio koautor RSS specifikacije i koji je pre nekoliko godina svoj udeo u Reddit-u prodao udeo u Conde Nast, uhapšen je juče pod optužbom za računarsku prevaru, nezakonito pribavljanje informacija iz zaštičenog računara i nepromišljeno nanošenje štete zaštićenom računaru.

Optužen je za preuzimanje 4,8 miliona dokumenata iz akademskog arhiva JSTOR, kršeći uslove njegove upotrebe, kao i izbegavanje nastojanja MIT (Massachusetts Institute of Technology) da ga u tome zaustave.

Sada se suočava sa kaznom do 35 godina zatvora i novčanom kaznom od milion dolara.

Prema navodima, Aaron Swartz je kupio laptop u septembru 2010 godine kojeg je na MIT mrežu registrovao ga pod imenom "Geri Host" (korisničko ime: "Ghost"). On je potom pokrenuo Python skriptu koja je veoma brzo preuzimala članke iz JSTOR. JSTOR je to otkrio i blokirao njegov IP adresu. Tada je navodno usledila igra mačke i miša u kojoj je Aaron Swartz više puta promenio IP i MAC adresu kako bi izbegao napore JSTOR i MIT da mu blokiraju pristup. Aaron Swartz je takođe kupio i drugi laptop kako bi ubrzao proces preuzimanja članaka iz naučnih časopisa i akademskih radova. Konačno, 9. oktobra, JSTOR je odustao i i blokirao ceo MIT kampus u korištenju JSTOR-a.

Aaron Swartz je znao da je pod istragom zbog navodnog hakovanja, u periodu između septembra i januara ove godine, tako da se on juče sam predao vlastima,

navodi se u izjavi zvaničnika.

Aaron Swartz je osnivač Demand Progress, neprofitabilne političke grupe, koja se protive onome što je opisao kao "koruptivni uticaj na velike institucije”. U saopštenju objavljenom posle njegovog hapšenja, njegove kolege iz Demand Progress su osudile i ismejale ovu akciju Vlade.

Ovo nema nikakvog smisla. To je kao da pokušavate strpati u zatvor nekoga zbog navodnog uzimanja previše knjiga iz biblioteke. A u ostalom šta Vlada ima sa tim, kada su se MIT i Aaron Swartz dogovorili i rešili stvari između sebe,

izjavio je David Segal, direktor Demand Progress-a.

Aaron Swartz je juče u pratnji svojih roditelja došao na prvo pojavljivanje u Američkom Okružnom Sudu gde je određena kauciju od 100.000 dolara, koja je plaćena i on je bio pušten na slobodu.