OS X Lion, Apple-ova najnovija verzija Mac operativnog sustava, od danas je dostupna korisnicima. OS X Lion predstavlja miješavinu Apple-ove mobilne platforme, koju je popularisao iPhone, sa desktop platformom. Nekoliko značajki koje se nalaze u Lion OS čini se da su inspirirane mobilnim iskustvom, od full-screen aplikacija do multi-touch, koji su sada uobičajeni na mobilnim uređajima.

OS X Lion donosi više od 250 novih značajki, i mada je većina njih prilično minorna, glavne promjene koje donosi Lion su nova multi-touch gestikulacija, koja uključuje sada već poznate geste (prikazane na slici) i koje će biti podržane putem Mac touchpad-a.

Neki aplikacije će se izvoditi u "full screen" modu, u kom standardni sustav izbornika i scrollbars nestaju iz vidokruga.

"Mission Control" sučelje sada će kombinirati ideje Dashboard, Exposé i Spaces u jednu novu značajku koja omogućuje da na prvi pogled vidite sve što je pokrenuto na vašem Mac-u.

Tu je također i Launchpad, koji je jasan koncept iOS početnog zaslona, ​​izgrađen za Mac. Sa jednostavnim klikom na novu LauchPad ikonu, svi otvoreni prozori nestaju a vaše aplikacije na zaslonu su postavljene u retke i stupce, čak i grupirani u iOS folderima.

Još jedna stvar koja dolazi iz iOS je Mac App Store, koji ne samo da će biti u potpunosti integrirana već će također i uključivati nekoliko iOS mogućnosti za aplikacije, uključujući u in-app kupovinu, automatsko (over the air) ažuriranje i "sandboxing", koji je sigurnosna značajka koja sprječava da kada jedna aplikacija padne to ne utjeće na druge, pokrenute aplikacije.

Konačno, Mac OS X Lion će biti integriran sa novom Apple iCloud uslugom, što znači sinkronizacija Pages, Keynotes i Numbers dokumenata na druge Apple uređaje, kao i fotografija iz programa iPhoto.

Mac OS X Lion je dostupan isključivo putem Mac App Store-a po cijeni od 29,99 dolara u SAD-u. I dok korisnici dobivaju novih 250 mogućnosti sa OS X Lion treba reći da je on u stvari nadogradnju tj. budući da se on samo može skinuti sa Mac App Store, korisnik već mora imati pokrenut Snow Leopard.

Jučer je kompanija Apple izvijestila da je tokom posljednjeg kvartala prodala 3,95 milijuna Mac-ova, što predstavla povećanje od 14% u odnosu na isti kvartal prošle godine. Na nekim tržištima, to povećanje je još drastičnije, pa tako na primjer, u Aziji, isporuka Mac-a je porasla za 69,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kompanija Gartner je pozicionirala Apple na 3 mjesto u SAD-u, sa gotovo 11% udjela na tržištu osobnih računala.