Nova linija smartphone uređaja Kineskog Unicom-a, koji bi trebali biti konkurencija Apple iPhone i Android uređajima u Kini, naći će se u prodaji krajem ovog mjeseca.

Wophone je novi smartphone i softverska platforma tvrtke China Unicom koji je drugi po veličini Kineski mobilni operater sa oko 180 milijuna korisnika.

Wophone uređaji će koristiti softver temeljen na Linux-u, razvijen od strane China Unicom i njegovih partnera, uključujući i neke Kineske državne agencije. Neki od proizvođača Wophone uređaja za China Unicom su Motorola, Tajvanski HTC i Kineski proizvođači telekomunikacijske opreme Huawei i ZTE.

Cijena uređaja, koji će biti dostupan u cijeloj Kini, još nije objavljen.

China Unicom trenutno jedini u zemlji nudi Apple iPhone 4 koji je veliki hit među kineskim potrošačima. Kompanija ipak ne prodaje aplikacije za iPhone jer prodaja ide izravno od Apple-a, i to može biti razlog da kompanija pokuša da poveća prihode sa App Store aplikacijama za Wophone.Također, konkurenti China Mobile i China Telecom već vode razgovore sa kompanijom Apple da i oni počnu da nude iPhone svojim korisnicima.

China Mobile, koja ima 611 milijuna korisnika, također ima svoju vlastitu smartphone i softversku platformu poznatu kao OPhone, koja koristi operativni sustav baziran na Google Android-u.

U prvom tromjesečju ove godine, 19,9 milijuna smartphone uređaja prodano je u Kini, što je gotovo 30 posto od ukupne prodaje mobilnih telefona u zemlji.