Potez na koji se odlučio Google verovatno spade u najveću zabranu sajtova zabranu u istoriji, naime, kompanija je uklonila više od 11 miliona domena iz svojih rezultata pretrage.

Kompanija Google je odluku o zabrani ovih sajtova donela zbog velikog broja spam i phishing sajtova koji su hostovani na ovim domenima. Prema nedavno objavljenom izveštaju Anti-Phishing Working Group, .co.cc domen hostuje oko 5000 phishing sajtova.

Iako je TLD .cc zvanično u vlasništvu Cocos (Keeling) Islands, domen .co.cc nije zvanično priznat kao domen drugog nivoa. Domen http://co.cc/ je u vlasništvu Korejske kompanije i oni obezbeđuje 11 miliona .co.cc poddomena.

Google je klasifikovao .co.cc kao “freehost” tako da kompanija ima pravo da preduzma određene akcije. Da pojasnim, kao prvo, sama definicija: “freehost” je domen koji će dopustiti svakome da registruje sajt na tom domenu. Međutim, ako primetimo da je velki broj sajtova nekog freehost-a spamuje ili su niskog kvaliteta, mi zadržavamo svoje pravo da preduzmemo određene mere prema freehost-u u celini,

izjavio je Matt Cutts iz Google Spam Team-a.