Microsoft navodno vrši pritisak na kompaniju Samsung da uđe u sporazum vezan za licenciranje patenta po kom bi Korejski proizvođač plaćao 15 dolara za svaki Android smartphone koji napravi.

Samsung se navodno bori da smanji tu cijenu na 10 dolara po uređaju u zamjenu za savez koji će koristi u stvaranju novih Windows Phone uređaja. Samsung je tako peta tvrtka koja je u posljednjih sedam dana potpisala sporazum sa Microsoft-om. Četri ostale tvrtke su Wistron, Onkyo Corporation, General Dynamics i Velocity Micro. Prema nekim predpostavkama oni Microsoft-u plaćaju između 5 i 15 dolara po prodatom uređaju.

U posljednjih nekoliko tjedana Microsoft je koristio svoja prava intelektualnog vlasništva da pomoću svog IP Licensing Program-a proširi prava na smartphone prodavače. Microsoft je ušao u više od 700 licencnih ugovora od kojih kompanija ostvaruje izravnu dobit od konkurentnih platformi.

Samsung možda i može uspješno završiti pregovare s Microsoft-om o nižoj naknadi jer dvije kompanije imaju dobre postojeće veze zasnovane na proizvodnji Windows uređaja.

Kompanija Samsung je prema posljednjim podacima u posljednjem tromjesečju proizvela oko 19 milijuna smartfone uređaja od kojih je velika većina Android. Ovim sporazumom, vrlo je izvjesno da će biti potpisan, Microsoft bi mogao očekivati više milijunski priliv jer bi se plaćanje za korištenje njegovih patenata vjerojatno odnosilo i na uređaje koji su proizvedeni prije potpisivanja sporazuma.