Prema najnovijim izveštajima, kompanija Cisco planira da otpusti čak 10.000 ljudi. Prema planovima, koji tek treba da se okončaju, kompanije planira da otpusti 7.000 zaposlenih do kraja avgusta a još 3.000 će biti rešeno sa nekoliko paketa prevremenog penzionisanja.

Ova otpuštanja zaposlenih su daleko veće od onih koje je kompanija Cisco najavila tokom predstavljanja svog zadnjeg izveštaja o zaradi, u mesecu maju. Kompanija Cisco sada otpušta 14% svoje radne snage i nada se da će ovim potezom stabilizovati svoje poslovanje koje se suočava sa razočaravajućim prihodima jer je prodaja pala ispod svih očekivanja.

Kompanija Cisco se u poslednje vreme suočava sa izuzetno jakom konkurencijom na tržištu koja proizvode prodaje po znatno nižim cenama. Trenutno, najveći konkurenti kompanije Cisco su kompanije Juniper i HP. Nekada su slavili svoj izuzetni menadžment koji je postizao neverovatne rezultate na osnovu kojih je kompanija konstantno rasla, međutim, u poslednjih nekoliko godina situacija i bogatstvo kompanije Cisco, radikalno je promenjeno.

Strategije rasta i pristup upravljanju u poslednje vreme doživeli su nekoliko neuspeha tako da bi se moglo desiti da ako ne naprave neke korenite promene i ne krenu putem stare slave, John Chambers, izvršni direktor kompanije, i njegov menadžment tim budu na spisku zaposlenih koji odlaze iz kompanije Cisco.