Prema istraživanjima, 51% smartphone korisnika će vjerojatno kupiti nešto od trgovaca koji imaju web sajt prilagođen mobilnim uređajima, međutim, samo 4,8% trgovaca imaju web stranice prilagođene mobilnim uređajima.

Nedavna studija kompanije Google pokazuje da 77% smartphone korisnika posjeti web tražilicu a 90% smartphone pretraživanja rezultira akcijom u obliku kupovine, posjete poslovanjima, itd. Mobilna uporaba raste brže nego li je to Google predvidio, pa tako YouTube ima 200 milijuna mobilnih prikaza dnevno, navodi Eric Schmidt.

eMarketer procjenjuje da će ukupna potrošnja na mobilno oglašavanje u SAD-u dostići 1,1 milijardu dolara u ovoj godini, što je za 48% više u odnosu na 2010 godinu. Mobilno pretraživanje je u porastu a prema prognozama Google će imati 97% tog tržišta.

Kako marketeri da iskoriste ovu priliku s mobilnim pretraživanjem i optimizacijom?

Naravno, postoji mobilno plaćeno oglašavanje u pretraživanju kao što postoji i na webu, ali naš fokus ovdje je na sadržaj, socijalno i organsko pretraživanje, tako da će sljedeći savjeti će istaknuti ono što možete učiniti bez oglašavanja.

Osnovna najbolja SEO praksa – Efektivna optimizacija sajta za mobilne web stranice je ista kao za desktop web stranice. Znači, pristupačnost za tražilice, ključne riječi, sadržaj i linkovi. Ono što morate imati na umu, kada su u pitanju ključne riječi koje koristite u naslovima i opisima, jeste veličina zaslona.

Web sajt prilagođen za mobilne uređaje – Prvo trebate odlučiti da li vam je potreban poseban web sajt za mobilne korisnike ili ćete se predstaviti mobilnim korisnicima sa prilagođenom verzijom vašg postojećeg sajta. Ako nekim slučajem znate da značajan broj vaših kupaca koristi obične mobitele, onda bi vjerojatno poseban web sajta za te mobilne korisnike bio najbolje rješenje iako u dosta slučajeva prilagođene CSS datoteke također mogu da odrade posao.


Smartphone uređaji mogu vidjeti većinu web sajtova baš kao desktop preglednik, samo umanjeno, tako da im nije potrebna nikakva prilagodba. Treba uzeti u obzir da neke značajke, kao što je Flash sadržaj, ne mogu da se prikazuju na iPhone-u. Usvajanje HTML5 bi trebalo da riješi taj problem. Iako tržište smartphone-a raste velikom brzinom, još uvijek postoji vrlo velik broj obični mobitela u uporabi. "Mobile friendly" sajt i nije baš SEO taktika, ali ako ljudi ne mogu vidjeti vaš sajt onda i nema mnogo koristiti od privlačenja prometa sa pretraživanja na njega.

Mobilni URL i sadržaj – Zbog savjeta koje su dale tražilice, mnogi webmasteri su se odlučili da svoje web stranice namjenjene mobilnim korisnicima ponude putem različitih URL-ova, kao što su:

  • m.mywebsite.com
  • www.mywebsite.com/mobile/

To sada više nije potrebno tako da vlasnici web stranica mogu predstaviti odgovarajući sadržaj koristeći isti URL. rel = canonical se može koristiti za desktop sadržaj. U svim slučajevima, isti sadržaj mora biti poslužen za Googlebot i Googlebot-Mobile. Prednosti jednog URL-a uključuju jedno odredište za izgradnju linkova kao i znatno lakše dijeljenje socijalnih stranica putem mobilnih telefona namijenjenih za desktop konzumiranje.

Mobilne ključne riječi – kada radimo istraživanje ključnih riječi, treba uzeti u obzir da je mobilni string za upit pretraživanja, u prosjeku 25 posto kraći nego kod desktop pretraživanja. Što se tiče mobilnih alata za istraživanje ključnih riječi, Google-ov alat za ključne riječi omogućuje opciju mobilnog filtriranja i svu potrebnu statistiku.

Mobilno formatiranje i izgled – postoji mnogo resursa za razvoj mobilnih web stranica. Ako želite testirati kako se vaš mobilni web sajt prikazuje, onda možete probati Mobile Moxie koji nudi niz praktičnih alata za testiranje web sajtova na mobilnim uređajima. Neki od alata su: Keyword Research, Mobile HTML Code Grader, Mobile Search Engine Indexing i mSEO, Mobile Website Emulator and Phone Comparison, Mobile Search Engine Simulation i Results Comparison.

Mobilni sadržaj – Osim testiranja iskustva mobilnih korisnika, veoma je važno testirati i učinkovitost mobilnog sadržaja. Isporuka mobilnog prometa pretraživanja na stranice je samo početak učinkovitog mobilnog marketinga. Uvjerite se da postoji interakcija kod korisnika sadržaja koja dovodi do željeog ishoda. Najbolja praksa marketinga sadržaja (content marketing), poznavanje kupaca, njihove interese, ključne riječi, socijalne teme i ostalo je nešto što je u potpunosti primjenjivo i za mobilni sadržaj.

Mobile Site Map – Web stranice koje služe samo mobilni sadržaj mogu obezbjediti Google-u XML sitemap. URL koji nisu mobilni ne bi trebali biti uključeni, ali URL-ovi koji vraćaju i mobilni i ne-mobilni sadržaja mogu biti uključeni.

Mobilni filteri u Google Analytics – Možete koristiti Google Analytics za praćenje mobilnih posjetitelja bez kreiranja zasebnog, filtriranog profila. Možete dobiti informacije kao što su: koji mobilni operativni sustav, mobilni uređaj, pa čak i tko je provajder mobilne usluge. Također, Google Analytics for Mobile Apps SDK olakšava da implementirate Google Analytics u svoju mobilnu aplikaciju.

Međutim, ako ne želite koristiti filtere za izdvajanje mobilnih podataka, onda Google Analytics nudi opciju standard i beta. Filteri pomažu da vidite koliko organskog prometa dolazi od mobilnih, u kakvoj su interakciji sa sadržajem i kako se konvertuju.