Sun Microsystems je Google-u nudio licenciranje Java tehnologije za 100 milijuna dolara, priopćio je odvjetnik kompanije Google, nastojeći pokazati Oracle-ovu besmislenost traženja milijardi dolara od Google-a za povredu patenta.

Oracle i Google su se našli na saslušanju na Sudu povodom Oracle-ove tužbe koja optužuje kompaniju Google za povredu patenta u Android OS.

Sudac William Alsup je naglasio da će Andy Rubin, koji vodi poslovanje Google Android-a morati mnogo toga pojasniti na suđenju a također i da smatra da je prihod od Google oglasa povezan su vrijednošću Android-a, a to je nešto što Google izričito osporava, i da će morati platiti odštetu ako budu proglašeni krivim za povredu patenta. U tom slučaju, odšteta bi vjerojatno iznosila milijarde dolara.

Kompanija Oracle je tužila Google u kolovozu prošle godine, navodeći da Android OS krši sedam Java patenata, kao i Java autorska prava, koja je Oracle stekao kada je kupio Sun Microsystems.

Na saslušanju, Google je iznio prijedlog da se Oracle-ov stručnjak za procjenu štete isključi iz slučaja. Robert Van Nest, odvjetnik kompanije Google, rekao je Sudiji da ovaj stručnjak nije uspio izravno povezati Oracle-ove patenate sa svojom procjenom štete u koje se navodi da Google treba da plati između 1,4 milijarde dolara i 6,1 milijarde dolara.

Stručnjak je ignorirao činjenicu da je Sun ponudio Google-u Java licencu za 100 milijuna dolara, što Google odbio. Ova ponuda je došla kada je Google tek počeo raditi na razvoju Android OS,

naglasio je odvjetnik kompanije Google.

Nakon toga, sve se zakomplikovalo pošto je sudija upitao zašto je kompanija Google uopšte pokušavala pregovarati oko Java licence sa Sun-om.

Zar to ne pokazuju da je kompanija Google znala da će prekršti Sun-ovo pravo na patent?

upitao je Sudija.

Google-ov odvjetnik je odgovorio da su ti pregovori propali i da je nakon toga Google razvio čistu verziju Java koristeći tehnologiju koju su sami razvili ili licencirani od Apache Software Foundation.

Prema onom što se moglo čuti, Oracle posjeduje e-mail iz Google-a koji dokazuje da su prekršili pravo patenta, Google je prvenstveno osporavoa da njegovi oglasi utječu na pocjenu vrijednosti Android-a, s tim se Sudija nije mogao složiti. Također, Sudija je iznio svoje mišljenje da je procjena štete u visini od 1,4 do 6,1 milijarde dolara previsoka.

Suđenje je zakazano za 31. listopad a nakon ovog saslušanja otvorile su se i neke mogućnosti za vansudsko poravnanje dvije kompanije.