Rad od kuće u slobodno vrijeme je nešto što mnogi pokušavaju kako bi ostvarili dodatne prihode. Zarada na Internetu sa blogom može biti odličan izbor. Ako ste se odlučili za bloganje, kao način za zaradu na Internetu, veliki problem na koji ćete naići bit će da vaš blog ne rangira visoko na tražilicama. To je problem koji vas sprječava da dobijete veliki broj posjetitelja sa tražilica a samim tim i mogućnost za veću online zaradu. Kako bi se uzborili sa ovim problemom, morat ćete se pozabaviti sa jednim od najvažnijih elemenata SEO (optimizacija za Internet tražilice) a to je izgradnja linkova.

Backlink (povratni link) je jednosmjerni link na vaš blog ili web stranicu. Za tražilice, backlink su jedan vid glasanja tako da svaki backlink na vaš blog tražilice boduju kao glas za vas. Osim broja povratnih linkova, tražilicama je također bitna i kvaliteta povratnih linkova na vaš blog. Kvaliteta povratnih linkova temelji se na tome da li je sajt koji linkuje na vaš blog povezan sa nišom ili industrijom vašeg bloga. Najučinkovitije backlinking kampanje imaju samo jako kvalitetne linkove.

Gdje i kako dobiti povratne linkove

Nekada je popularna SEO taktika bila postavljanje bloga na više web direktorija. Ovi direktoriji bi popisali detalje vašeg blog uajedno sa kratakim opisom i linkom koji vodi natrag na vaš blog. Međutim, ovo nije najučinkovitija metoda izgradnje linkova danas, jer linkovi sa općih web direktorija nisu visoke kvalitete a takvi linkovi vam ne pomažu mnogo u rangiranju.

Dva mjesta od kojih možete početi dobivati visoko kvalitetne povratne linkove su iz blog komentara i od objavljivanja na forumima. Međutim, da bi ovaj pristup bio učinkovit on se mora biti usredotočen na kvalitet. Prvo što trebate uraditi jeste da pronađete blogove i forume koji se odnose na industriju vašeg blog a zatim početi na njih postovati kvalitetan sadržaj i komentare kako bi vas ta zajednica što bolje prihvatila. Konačno, vremenom počnite postavljati link koji vodi na vaš blog ali pazite da to bude u kontekstu, da se ne protumači kao spam.

Kvaliteta linkova

Prema nekoj računici, jedan kvalitetan backlink vrijedi 20 linkova niske kvalitete te je potrebno puno manje vremena da biste dobili backlink visoke kvalitete nego 20 linkova niske kvalitete, pa stoga onda ima smisla izbjegavati pristup skupljanja linkova niske kvalitete. Međutim, na Internetu se može pronaći veliki broj alata za automatiziranje procesa izgradnje linkova niske kvalitete. Mnogima je to veoma interesantno i primamljivo jer bez velikog truda na taj način mogu da obezbjede ogroman broj povratnih linkova na svoj blog. Međutim, korištenje ovih alata može da dovede do ozbiljnih problema.

Glavni nedostatak ovog pristupa je koncept pod nazivom „link velocity”. On je mjera koliko pojedinačnih linkova izgradite tijekom vremena, te je pokazatelj tražilicama da vjerojatno u pitanju korištenje alata za automatiziranje izgradnje povratnih linkova. Ako vaš „link velocity”dosegne do određene točke, onda se suočavate sa sankcijama od srane tražilica. Na primer, Google-ov tip kazne za ovakvo ponašanje zove se sandboxed, što znači da će vaš blog izgubiti svoje rangiranje na rezultatima pretrage u trajanju od nekoliko mjeseci.

Sve u svemu, dobivanje visoko kvalitetnih povratnih linkova na redovnoj osnovi je najbolja strategija izgradnje linkova za blogere. Preporuča se da svaki dan izdvojite vrijeme za izgradnju nekoliko kvalitetnih linkove, tako da nakon određenog vremena vaš blog doživi značajno poboljšanje na tražilicama, bez opasnosti od neke kazne.