Firefox 8, koji se tek pojavio na Nightly kanalu, već sada je u svakom poređenju brži od Firefox 5 za 20%: start up, vraćanje sesije, izvršenju JavaScript-a, pa čak i u 2D i 3D WebGL renderiranju. Memorijski otisak Firefox 7 (a time i Firefox 8 ) također je drastično smanjen, uz prijeko potrebna poboljšanja po pitanju redukcije smeća.

U poređenju koje je napravljeno, p pitanju, start up (podizanja), vraćanje sesije, koliko dugo je potrebno da se Firefox pojavi nakon što kliknete na ikonu, kao i koliko dugo je potrebno da se ponovno otvori prethodna kartica. Poređenje je pokazalo razliku od 10% između Firefox-a 5 i Firefox-a 7 i 10% ubrzanja između Firefox-a 7 i Firefox-a 8.

Što se tiče 2D, ovo ogromno ubrzanje od 20% je nastalo radi nove grafičke pozadine u Firefoxu 7, pod nazivom Azure, što je jedinstven 2D grafički API koji Firefox može koristiti na svakoj platformi. Azure uklanja Direct2D i Quartz (OS X) i omogućava Firefox-u da zapisuje izravno na 3D podsustav (Direct3D i OpenGL). U ovom trenutku, performanse za oko 20% veće na Windows-u ali na OS X one mogu biti čak i veće.

3D WebGL performanse su također poboljšane za oko 20% na Firefox 8 u odnosu na Firefox 5, ali to nije zbog Azure, već je vjerojatno samo posljedica prilagođavanja kako bi WebGL bio manje nesiguran. Konačno, Firefox 8 znatno brže izvršava JavaScript, i to oko 15% brže nego Firefox 5.

U usporedbi sa drugim preglednicima treba napomenuti da je Firefox 8 jednako brz ili čak brži od najnovijeg Chrome 14. Chrome-ova WebGL implementacija je još uvijek brža, ali sa Azure, Firefoxa 2D performanse su zapravo bolje od Chrome. JavaScript performanse su gotovo identične. Jedina prava razlika između Chrome i Firefox (i Internet Explorer 9) je u izgledu.

Ako ste zainteresirani, ovde možete preuzeti Firefox 8 (Nightly) ili Firefox 7 (Aurora).