Nokia planira da snizi cijene cijele linije svojih proizvoda u rujnu ove godine kao pokušaj da se poboljša prodaja i zaustavi dalji gubitak tržišta, navodi Eldar Murtazin, poznat po točnom izvještavanju dešavanja u kompaniji Nokia.

Udio kompanije Nokia na globalnom tržištu mobitela je u stalnom padu u posljednjih nekoliko mjeseci. Rješenje kompanije je bilo da napusti Symbian i uđe u partnerstvo sa kompanijom Microsoft, što jepodrazumjevalo korištenje Microsoft Windows Phone 7 operativnog sustava za njene smartphone uređaje. Ipak, prijelazno razdoblje će biti dugo i veoma teško, toga su svi u kompaniji svjesni, pa je očito jedno od rješenja da se što bolje prođe, snižavanje cijena proizvoda.

Nokia se nekako nije dobro snašla dolaskom smartphone uređaja, pa su iPhone, HTC i ostali, veoma lako osvojili tržište.

Prvi Windows Phone kompanije Nokia, kodnog naziva Sea Ray, izgleda gotovo identično nedavno predstavljenom MeeGo N9 smartphone-u, samo što ga pokreće Microsoft Windows Phone OS. Ovaj Nokia Windows Phone 7 smartphone na tržištima Europe treba da se pojavi krajem ove godine.

Update za Windows Phone OS nazvan Mango, bit će prema najavama dostupan od ove jeseni. U posljednje vrijeme su se pojavile i glasine da Microsoft radi na još dva update-a, pod kodnim imenima Tango i Apollo.

Microsoft nije zadovoljan kako trenutno ide prodaja uređaja sa Windows Phone OS ali se nadaju da će update Mango, kojeg mnogi nazivaju novom verzijom a ne update-om, donijeti poboljšanje i rezultate koji bi čvršće pozicionirali kompaniju Microsoft na ovom tržištu. Da li će tome doprinjeti ovo sniženje cijena Nokia proizvoda, ostaje da se vidi, ali nekadašni nepikosnoveni vladar na tržištu mobitela očajnički se hvata za slamku tražeći spas od daljnjeg gubitka tržišta.