Guest blogging je odličan način da uspostavite sebe kao stručnjaka u svojoj oblasti, izgradite odnos sa drugim blogerima i dobijete jako vredne povratne linkove na vaš sajt. Postujući na blogovima u vašoj industriji kao Gost, možete privući posetioce tih blogova na svoj sajt ili blog.

Ključne prednosti postovanja kao gost na drugim blogovima:

  • Izgradnja reputacije

  • Izgradnja organskih linkova na vašeg sajta ili blog

  • Dovođenje prometa sa sajtova koji imaju sličan profil publike

Pri nastojanju da izgradite profitabilno poslovanje, društveno umrežavanje i pozicioniranje i izgradnja reputacije u vašoj lokalnoj zajednici postaje veoma važno. Ista stvar je i kod online poslovanja, nema neke razlike. Objavljivanje na drugim blogovima koji su u vašoj branši, u svojstvu Gosta, je odličan način da izgradite odnose sa drugim blogerima, koji mogu da vam pomogne u pokretanju novih proizvoda, prezentovanja vaših proizvoda, usluga i samog poslovanja njihovoj publici. Mnogi vlasnici blogova su sretni kada imaju nekoga ko im pomaže u proizvodnji novog sadržaja, dok god je on visokog kvaliteta i od interesa za njihovu publiku.

Takvo postovanje po blogovima može biti deo ukupne kampanje izgradnje linkova. Izgradnja povratnih linkova je ključno za poboljšanje ukupnog Google Page Rank-a vašeg sajta i boljeg rangiranja na stranicama rezultata pretrage. Mnogi marketeri su počeli sa slanjem svog sadržaja na artikal direktorijume, što se pokazalo kao veoma korisno za dobijanje tih prvih nekoliko linkova. Međutim, linkovi dobijeni putem postovanja na blogovima kao Gost su organskog porekla, koriste se u kontekstu, zajedno sa sadržajem, i odobreni su od urednika sajta. Linkovi dobijeni putem artikl direktorijuma mogu se videti u kratkoj biografiji autora ili u sklopu članka a onda Google-ov algoritam vrednuje te linkove. Prema mnogim SEO stručnjacima, blogovanje u svojstvu kosta je erovatno najlakši način dobijanja kvalitetnih linkova na sajt.

Takođe, važno je da se fokusirate na postovanje na blogovima koji su tematski u vašoj niši. Na primer, ako se vaš sajt ili blog bavi telefonima, onda trebate postovati po blogovima koji se bave telefonima ili pak dodacima za telephone, gadgetima i slično. Za vas u ovom slučaju nije relevantno a ni korisno da postujete po blogovima koji se recimo bave sportom. To je zato što će Google-ov algoritam pretrage više vrednovati linkove koji dolaze sa sajtova koji su u vašoj niši nego sa onih koji to nisu.

Guest blogging takođe omogućava da kontrolišete anchor tekst linkove. Korišćenjem odgovarajućeg anchor teksta u linkovima možete izgraditi autoritet kod pretraživača za ciljane ključne reči. Na primer, ako pokušavate izgraditi autoritet za vaš sajt o telefonima, trebalo bi koristiti anchor tekst kao na primer "recenzije telefona" a ne nešto slično kao "kliknite ovde".

Ako se posvetite blogovanju kao Gost, videt ćete da to može biti odličan i veoma jeftin način da prezentujete svoje proizvode ili usluge novoj publici. To takođe može da vam pomogne u izgradnji reputacije u poslovnoj zajednici, kao nekoga ko je eksper za tu oblast a to kasnije može da vam donese mnogo toga.