Prvi smartphone na temelju nove "Mango" edicije Microsoft Windows Phone platforme predstavljen je u Tokiju. Ovaj telefon je prvi od nekoliko mobitela koji će se pojaviti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, i od kojih Microsoft očekuje da ga vrate na smartphone tržište kao ozbiljanog igrača.

Windows Phone 7 platforma, unatoč nekoliko tisuća aplikacija i općenito pozitivnim kritikama, nova platforma koja je zamijenila Windows Mobile, našla se na margini usljed naleta novih Android uređaja i Apple iPhone update-a.

Umjesto da sa Windows Phone 7 kompanija poveća svoj tržišni udio, desilo su suprotno, udio Microsoft-a na tržištu je još manji.

Prema navodima kompanije IDC, u prvom kvartalu 2011 godine Microsoft je imao 2,7 posto smartphone tržišta ali godinu dana ranije, njegov tržišni udio bio je 7,1 odsto. Što se tiče isporuke Windows Phone 7 i Windows Mobile uređaja, one su pali sa 3,9 milijuna na 2,8 milijuna uređaja u istom razdoblju.

Update Mango, službeno Windows Phone 7,5, dodaje oko 500 poboljšanja na Windows Phone 7 platformu, navode u kompaniji Microsoft. Poboljšanja uključuju e-mail "conversation view" koji teba da dugo e-mail razgovore učini učinkovitijim, "threads" značajka grupiše tekst, instant poruke, Facebook chat i Internet Explorer 9 za brže pregledavanje Web-a.

Neka poboljšanja mogu se vidjeti na novom smartphone uređaju IS12T, koji će biti dostupan samo u Japanu. Ovaj smartphone je napravila kompanija Fujitsu Toshiba Mobile Communications, i bit će dostupan od rujnu.

Ova kompanija je jedna od nekoliko partnera koji surađuju sa Microsoft-om na novim Mango uređajima. Neke od ostalih kompanije su Tajvanski Acer i Kineski ZTE, ali možda najiščekvaniji telefoni su oni koji treba da dođu od kompanije Nokia.

Nokia koja sve više gubi udio na tržištu od agresivne konkurencije, Android i iOS, odlučila je da napusti Symbian i okrene se Windows platformi, ima potencijal da pomogne i sebi i kompaniji Microsoft da zauzmu čvršće pozicije na smartphone tržištu.

Za japanske potrošače, IS12T telefon ima 3,7-inčni zaslon i kameru od 13,2 megapiksela. Bluetooth i Wi-Fi su uključeni u CDMA telefon. Telefon je težak 113 grama a kompanija Fujitsu Toshiba ističe da bi baterija trebala osigurati više od 11 dana u standby modu i više od 6 sati razgovora. Telefon ima 32 GB memorije te je vodootporan.